Péntek délig kell utalni a Babakötvényhez tartozó Start számlára

2018.12.28. 07:27

Legkésőbb péntek délig kell utalni a Babakötvényhez tartozó Start számlára.

Legkésőbb péntek délig kell utalni a Babakötvényhez tartozó Start számlára annak érdekében, hogy az idei évre igénybe lehessen venni az állami támogatást - hívta fel a figyelmet az MTI-hez eljuttatott közleményében a Pénzügyminisztérium (PM) csütörtökön. 

Felidézték: a Babakötvény kamata minden évben az előző évi infláció plusz három százalék; az aktuális kamat jelenleg így 5,4 százalék. 
 A kormány állami támogatást biztosít a kötvényre, amely az éves befizetés tíz százaléka, maximum hatezer forint lehet - tették hozzá.   

A minisztérium felhívta a figyelmet arra, hogy a kötvény rugalmas, bármekkora összeg elhelyezhető a számlán, és az sem jelent problémát, ha néhány havi vagy éves befizetés kimarad.

A Babakötvény a PM szerint az öngondoskodás, az előtakarékosság és a pénzügyi tudatosság hármasa mellett arra is ösztönzi a magánszemélyeket, hogy megtakarításaikat magyar állampapírban helyezzék el. 

A megtakarítások állománya idén átlépte az 51 milliárd forintot, ez jelentős, harminc százalékot meghaladó növekedést jelent a tavalyi állományhoz képest - közölte a PM a kötvénnyel kapcsolatos legfrissebb adatokat.      

A  Babakötvény bevezetése óta a szülők, a nagyszülők, illetve más hozzátartozók már több mint 165 ezer Start értékpapírszámlát nyitottak. 
A megtakarításhoz a Start-számlatulajdonos a nagykorúvá váláskor, vagyis a 18. életévének betöltése után juthat hozzá.

.