Hirdetés

2019-től már ezekre a betegségekre is jár az adókedvezmény
pixabay.com

2019-től már ezekre a betegségekre is jár az adókedvezmény

MTI

2019.01.25. 05:45

Idén évi 89 400 forintos adókedvezményt orvosi igazolással akár 5 évre visszamenőleg igényelhetik az érintettek.

Hirdetés

Megduplázódhat idén a személyi adókedvezményt igénybevevők száma, mivel a január 1-től hatályos jogszabályváltozással kibővült azon betegségcsoportok köre, amelyekre a kedvezmény érvényesíthető - közölte a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára.

Izer Norbert kiemelte, hogy az

idén évi 89 400 forintos adókedvezményt orvosi igazolással akár 5 évre visszamenőleg igényelhetik az érintettek, ha a betegségük korábban is fennállt

Ugyanez a jog megilleti a kormányrendeletbe újonnan bekerült betegségcsoportok érintettjeit is - tette hozzá.

A minimálbér öt százalékának megfelelő,

2019-ben havi 7450 forint adókedvezményt érdemes az adóelőleg megállapításakor, a munkáltatónál nyilatkozattal kérni, így akár már a januári fizetés is magasabb lehet

- javasolta az államtitkár.

Az összeg a nyilatkozat elmulasztása esetén sem veszik el, hiszen a személyijövedelemadó-bevallásban, egy összegben is érvényesíthető. 

A közleményben emlékeztetnek, hogy

adókedvezmény jár azoknak, akik rokkantsági járadékban vagy fogyatékossági támogatásban részesülnek és azoknak is, akik a vonatkozó kormányrendeletben felsorolt betegségben szenvednek.
    

Az idei jogszabályváltozás a férfiakat érintő leggyakoribb daganatos betegségekre, valamint az emlőrákra, a méhnyakrákra, a petefészekrákra és az endometriózisra terjed ki.

Becslések szerint csak az utóbbiban 200 ezer nő  szenved, vagyis majdnem annyian, ahányan 2017-ben igényelték az adókedvezményt - olvasható a közleményben.

.