Hirdetés

Már a következő fizetése is magasabb lehet, ha ezt megteszi
pixabay.com

Már a következő fizetése is magasabb lehet, ha ezt megteszi

nav.gov.hu

2019.01.27. 15:00

Az adóelőleg-nyilatkozatot a munkavállaló tölti ki és adja át munkáltatójának. Érdemes mielőbb nyilatkozni.

Hirdetés

Az adóelőleg-nyilatkozatot a munkavállaló tölti ki és adja át munkáltatójának, így bérszámfejtéskor a munkáltató megfelelően számolja ki a nettó béreket.

Adóelőleg-nyilatkozat olyan kifizetőnek is adható, aki rendszeres jövedelmet, például havi, heti bért, munkadíjat, tiszteletdíjat fizet. Aki már az első havi fizetésben érvényesíteni kívánja a kedvezményeket, annak az első bérszámfejtést megelőzően át kell adnia az adóelőleg-nyilatkozatot a munkáltatójának.

Az ajánlott nyilatkozatminták és a részletes kitöltési útmutatók a NAV honlapjáról letölthetők. A NAV egy alkalmazással is segíti az adóelőleg-nyilatkozatok kitöltését, ami szintén a hivatal honlapjáról érhető el.

családi kedvezmény az összevont adóalapot, illetve kiegészítésként – ha az nem teszi ki a teljes keretet – a járulékokat csökkenti. A két gyermeket nevelőknél idén is gyermekenként 2 500 forinttal nőtt a kedvezmény, ezzel négy év alatt a duplájára emelkedett a két gyermek után járó összeg.

A családi kedvezménnyel az egy gyermeket nevelőknél 10 000, a két gyermeket nevelőknél gyermekenként 20 000, a három vagy több gyermeket nevelőknél pedig gyermekenként 33 000 forinttal több kerülhet havonta a családi kasszába.

Az adóelőleg-nyilatkozaton fel kell tüntetni – a magzat kivételével – a kedvezményezett eltartottak és eltartottak adóazonosító jelét.

Az első házasok kedvezményének érvényesítéséhez szintén a munkáltatóhoz kell leadni az adóelőleg-nyilatkozatot. A kedvezmény havi 5 000 forint támogatást jelent a házaspároknak, ami gyermekáldás esetén is 24 hónapig, a családi kedvezmény mellett is jár.

Idén havi 7 450 forint személyi kedvezmény jár az adóból azoknak, akik rokkantsági járadékban vagy fogyatékossági támogatásban részesülnek és azoknak, akik olyan betegségben szenvednek, amely súlyos fogyatékosságnak számít. A kedvezmény érvényesítésének feltétele a súlyos fogyatékosságról szóló orvosi igazolás vagy a rokkantsági járadékra, fogyatékossági támogatásra jogosító határozat.

A leadott nyilatkozatban történt változás esetén új nyilatkozatot kell tenni a munkáltatóhoz, vagy a korábbi nyilatkozatot vissza kell vonni.

Az adóelőleg-nyilatkozatokkal év közben érvényesített kedvezmények automatikusan bekerülnek a NAV által készített adóbevallási tervezetbe.

.