Hirdetés

Ezt kell tudni a 2019-es középiskolai központi írásbeli felvételiről

Ezt kell tudni a 2019-es középiskolai központi írásbeli felvételiről

2019.01.16. 14:50

Mikor vannak a központi írásbeli vizsgák? Mi az írásbeli felvételi menete? Mikor és hol lehet megnézni a megoldókulcsokat? Mutatjuk.

Hirdetés

A központi írásbeli felvételi vizsgák időpontja 2019. január 19-e. A diákok ezen a szombati napon írják meg a felvételi tesztet a hat és nyolc évfolyamos gimnáziumokba, valamint a négy évfolyamos középiskolákba és az Arany János Tehetséggondozó Programba jelentkezők is.


Középiskolai felvételik:
Felvételi központi írásbeli vizsgái: 2019. január 19. 10.00 órától
Pótló vizsgák: 2019. január 24. 14.00 órától

(Fél órával korábban már tanácsos a gimnázium vagy középiskola épületébe beérni.)

A központi felvételi vizsgához fényképes igazolványra is szükség lesz, így a személyi igazolványt vagy a diákigazolványt a felvételiző diákok vigyék magukkal. (Az a legjobb, ha mindkettő náluk van.)

A központi vizsga 2x45 percet vesz igénybe. A két feladatlap kitöltése között szünetet tartanak az iskolák.

45 percben először a tíz anyanyelvi, majd ezt követi szintén 45 percben a tíz matematikai képességteszt.

Magyarból tízből kilenc feladat egy-egy részkompetenciát mér. Itt a korábbi években elsajátított nyelvi, kommunikációs és helyesírási ismeretek felelevenítése és azok alkalmazása a fontos.
A tizedik feladat már összetettebb, melyben önálló szövegalkotást várnak el a felvételiző diákoktól. A fogalmazás értékelésekor figyelembe veszik majd a téma megtartását, a terjedelmet, a helyesírást és a stílust is.

Matematikából nem kizárólag a tanultakat kérik számon, hanem a felvételiző diákok problémamegoldó képességeit is nézik. A kreativitásra és logikára is szükségük lesz a feladatok megoldásánál.

A felvételi feladatlapokat tollal kell kitölteni. A személyes iratokon kívül szükség lesz még így toll(ak)ra, körzőre és vonalzóra.   
A felvételi vizsga feladatlapjait és megoldókulcsait a felvételi vizsga napján 13 órától itt lehet megnézni az oktatas.hu honlapon.
Személyesen is meg lehet nézni a kijavított dolgozatokat, melynek az időpontjáról az iskolák tájékoztatják a felvételiző diákokat.

.