Hirdetés

Influenza elleni védőoltás - Kiknek érdemes beadni az influenza elleni védőoltást?

Influenza elleni védőoltás - Kiknek érdemes beadni az influenza elleni védőoltást?

Influenza

2019.01.04. 22:47

Még érdemes kérni az influenza elleni védőoltást.

Hirdetés

Még érdemes kérni az influenza elleni védőoltást a háziorvosoktól - mondta a megbízott országos tisztifőorvos pénteki budapesti sajtótájékoztatóján. Hozzátette: megbetegedések már vannak, járvány még nincs az országban.

Müller Cecília kiemelte, különösen a rizikócsoportba tartozóknak és az egészségügyi intézményekben dolgozóknak érdemes oltatniuk magukat, számukra az idei szezonban is 1,3 millió adag térítésmentes vakcina áll rendelkezésre. Az oltás beadásától számítva két hét alatt alakul ki a védettség.
Az országot tisztifőorvos elmondta, a figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentése szerint az 51. héttől 11 ezer megbetegedést regisztráltak. A szakember kiemelte, hogy a különböző krónikus betegségben szenvedőknek, a várandósoknak és a 60 évnél idősebbeknek mindenképpen érdemes kérniük az oltást.

A félévesnél idősebb gyerekek számára külön védőoltás áll rendelkezésre. Féléves kor alatt nem ajánlott az oltás, de a családtagoknak érdemes beoltatniuk magukat

- tette hozzá.    

Kinek érdemes beadatnia az influenza elleni védőoltást?  

- Kórházi dolgozóknak (ápolók, orvosok és adminisztrációs személyzet)
- Idősotthon dolgozóinak
- A 60 éven felülieknek
- Azoknak, akiknek van valamilyen alapbetegségük (pl. magas vérnyomás, érelmeszesedés, asztma, krónikus neurológia betegség)
- HIV-fertőzötteknek
- Azoknak, akik rendszeresen nagyobb közösséggel érintkeznek (pl. szupermarketek, nagyáruházak dolgozói, tanárok, rendezvényszervezők stb.)
- Ha külföldre, különösen, ha Ázsiába utazik

 

Müller Cecília kiemelte, hogy járvány még nincs, a szakemberek január végére, február elejére prognosztizálják az influenzajárványt.

Az influenza elleni védekezés legjobb eszköze a védőoltás, és a személyes higiéné követelményének - gyakori kézmosás, fertőtlenítés - fokozott betartása
    

 - mondta el Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár.
Az oltással csökkenthető a betegség nyomán kialakuló szövődmények száma, a statisztikák azt mutatják, hogy az oltásokkal felére csökkenthető a kórházi kezelések száma, és 30 százalékkal csökken a halálozás.

Az államtitkár szerint fontos lenne, hogy az egészségügyi dolgozók is kérjék az oltást, hiszen így nemcsak magukat, hanem a betegeket is megvédhetik a fertőzés ellen.