A légszennyezettség évente 8-10 ezer ember korai halálozásához vezethet

Tisztifőorvos - facebook.com

2019.01.13. 10:59

A WHO számításai alapján évente 8-10 ezer ember korai halálozásához vezet ez Magyarországon. Most ezeken a településeken rossz a levegő.

Változatlanul rossz a levegőminőség Északkelet-Magyarországon. Továbbra is veszélyes volt a levegő minősége Putnokon a tegnapi nap (2019.01.12.) folyamán. Miskolcon egészségtelen, míg Kazincbarcikán és Sajószentpéteren kifogásolt volt a levegőminőség a Levegőhigiénés Index alapján. 

A légszennyezettség rövid távú egészséghatásai mellett számolni kell annak hosszú távú következményeivel is. A légzőrendszer, a szív- és érrendszer, az immunrendszer és a központi idegrendszer megfelelő működését is befolyásolja a rossz levegőminőség.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ és az Egészségügyi Világszervezet számításai alapján évente 8-10 ezer ember korai halálozásához vezet a légszennyezettség Magyarországon.

A meteorológiai viszonyok és a földrajzi elhelyezkedés jelentősen befolyásolja a levegőminőséget, azonban mindannyian tehetünk azért, hogy környezetünket és egészségünket megóvjuk.

.