Február havi világnapok: Valentin-nap, házasság világnapja továbbá Darwin-nap

2019.02.03. 21:57

Majdnem minden napra jut valaminek napja. Követni úgysem lehet, de legalább eljátszhatja a jól értesültet.

Február 2. A FELTALÁLÓK VILÁGNAPJA 

A Feltalálók Egyesületeinek Nemzetközi Szövetsége (IFIA) 2008-ban tartotta meg első alkalommal. Az IFIA 1968-ban alakult meg, jelenleg több mint nyolcvan országból 300-nál is több szervezet a tagja. (A magyar feltalálók napja június 13-án van.)

Február 2. A SZERZETESEK VILÁGNAPJA 

A katolikus egyház 1997 óta ünnepli II. János Pál pápa kezdeményezésére azt a mintegy egymillió férfit és nőt, akik szerzetesként élik életüket. Csak a katolicizmuson belül alakultak ki olyan szerzetesi társulatok, amelyek nemcsak a világtól elvonultan imádják Istent, hanem a társadalomban is dolgoznak.

Magyarországon a szerzetesek több tucat óvodát, általános iskolát, gimnáziumot, szakképzési intézményt, művészeti iskolát és kollégiumot tartanak fent. A Magyar Katolikus Egyház csaknem kilencven - többségében női - szerzetesrendet, tart nyilván több mint 2500 taggal, de mindegyikük létszámgonddal küszködik.

Február 2. A VIZES ÉLŐHELYEK VILÁGNAPJA 

Annak emlékére, hogy 1971. február 2-án fogadták el az iráni Ramsar városában azt az egyezményt, amelyben a biológiai sokféleség megőrzése érdekében a kormányok felelősséget vállaltak a vizes élőhelyek - kezdetben a rohamosan csökkenő vízimadár-állomány - védelméért. (Vizes élőhelyek azokat a területek, ahol a természeti környezet és az ahhoz tartozó növény- és állatvilág számára a víz az elsődleges meghatározó tényező.)

Magyarország 1979-ben írta alá a dokumentumot, s azóta 28 különösen védett területet jelöltek ki (köztük a Fertő-tavat, a Balatont, a Velencei Madárrezervátumot, a kiskunsági szikes tavakat, a Hortobágy egyes részeit, a tatai Öreg-tavat). 

Február 4. A RÁKELLENES KÜZDELEM VILÁGNAPJA 

Annak emlékére, hogy a párizsi első rákellenes világkongresszus résztvevői 2000. február 4-én írták alá a kór elleni világméretű összefogásra felszólító dokumentumot. A rák gyűjtőfogalom: több száz különböző szövettani típusú, különböző biológiai viselkedésű és különböző szervekre lokalizálódó megbetegedést (kóros sejtburjánzást: daganatot) fed. Ennek megfelelően a kezelése, gyógyítása is sokféle - nincs univerzális gyógyszere.

A világon évente 12 milliónál több új rákos megbetegedést fedeznek fel, s hétmillióan halnak meg emiatt, a legtöbb halálesetet okozó betegségek rangsorában a rák 2010-ben feltehetően átvette a vezető helyet a szívbetegségektől.

Európában élete folyamán minden harmadik embernél diagnosztizálnak daganatot, és minden negyedik európai rákban hal meg. Magyarországon az összes haláleset egynegyedét okozzák a daganatos betegségek, a vezető daganatos halálok a tüdőrák, ezt követi a vastagbél- és végbélrák, az emlő-, gyomor-, prosztata- és szájüregi rák okozta halálozás.

Évente mintegy 70 ezer új daganatos megbetegedést diagnosztizálnak hazánkban, s mintegy 30 ezren halnak meg valamilyen rákos elváltozás következtében. Az áldozatok fele megmenthető lenne, ha az elváltozást idejében felismernék és megfelelően kezelnék. (A nemzeti rákellenes napot 1993 óta április 10-én ünnepelik Dollinger Gyula orvos születésnapjára emlékezve.)

Február 6. NEMZETKÖZI ZÉRÓ TOLERANCIA NAP A NŐI NEMI SZERV MEGCSONKÍTÁSA ELLEN 

Emberjogi szervezetek 2004 óta kívánják felhívni a figyelmet a tévesen női körülmetélésként említett, de annál következményeiben sokkal súlyosabb műveletre, tiltakozva annak gyakorlata ellen. Évente több mint két-hárommillió (naponta hatezer) kislány szenvedi el a külső női nemi szervek megcsonkítását főleg afrikai, illetve olyan országokban, ahol jelentős számú afrikai bevándorló él.

A világban mintegy 140 millió nő él ilyen megcsonkítással, közülük félmillióan az Európai Unióban. Az áldozatok a steril körülmények hiánya miatt nem ritkán elvéreznek vagy vérmérgezésben halnak meg, a műtét sipolyokat, meddőséget, szülési komplikációkat, a nemi örömre való képtelenséget, fertőzéseket okozhat.

Február második keddje A BIZTONSÁGOSABB INTERNET NAPJA EURÓPÁBAN 

2004 óta tartják február második keddjén, Magyarországon 2008-tól. Az ismeretterjesztő és szemléletformáló kezdeményezés célja, hogy a gyerekek, a szülők és a tanárok minél többet tudjanak az internet előnyeiről és az online világ veszélyeiről.

Az akciókat, médiakampányokat, versenyeket és konferenciákat az Európai Internetbiztonsági Hálózat (Insafe) hangolja össze, az EU biztonságosabb internet létrehozására irányuló, Saferinternet nevű programjának magyarországi koordinálását a Gyermekmentő Szolgálat végzi.

Február 11. A BETEGEK VILÁGNAPJA 

1993 óta II. János Pál pápa kezdeményezésére tartják annak emlékére, hogy Lourdes-ban 1858-ban e napon jelent meg Szűz Mária a 14 éves Bernadette Soubirous-nak, majd február 15-én a sziklabarlangban csodatevő forrás fakadt. A csoda helyén 1864-ben Mária-szobrot állítottak, s fölé 1876-ban templomot építettek, amelynek IX. Pius pápa bazilika címet és előjogokat adományozott. Lourdes-ban a zarándokok száma évente több mint félmillió, és a tudományos módon megmagyarázhatatlan gyógyulások száma is több ezer.

Február 12. - DARWIN-NAP

A tudományos gondolkodás nemzetközi ünnepét Charles Darwin angol természettudós, az evolúcióelmélet kidolgozójának születésnapján tartják. Az evolúció, a fajok fejlődésének a természetes kiválasztódáson alapuló nagyszabású elmélete fontos szerepet töltött be a tudományos biológia megteremtésében, s elősegítették a természettudomány fejlődését. Magyarországon a kezdeményezést 2007-ben a tudósokból, tudomány iránt érdeklődőkből 1992-ben alakult Szkeptikus Társaság karolta fel.

Február második vasárnapja A HÁZASSÁG VILÁGNAPJA 

Az 1981-ben Amerikából útnak indult, február második vasárnapján megrendezett kezdeményezéssel a figyelmet arra próbálják felhívni, hogy léteznek jó, boldog és tartós házasságok is. Magyarországon a házasság még mindig első helyen áll az együttélési formák között, noha a rendszerváltás óta több mint egyharmadával csökkent a házasságkötések száma. 

Február 14. VALENTIN-NAP/BÁLINT-NAP 

A szerelmesek napja világszerte. Bálint a legenda szerint a III. században senyvedett keresztény hite miatt, s a börtönőr vak leányának a hit segítségével visszaadta látását. Mielőtt 270. február 14-én kivégezték, a lánynak üzenetet küldött: A Te Valentinod. Az angolok már 1446-ban megünnepelték ezt a napot, a XIX. századtól küldenek egymásnak üdvözlőkártyát az emberek. Magyarországon 1990-ben éledt fel megünneplése.

Még nincs vége! A cikk folytatódik a következő oldalon.
.