Február havi világnapok: Valentin-nap, házasság világnapja továbbá Darwin-nap

2019.02.03. 21:57

Február havi világnapok: Valentin-nap, epilepszia világnapja, anyanyelv nemzetközi napja továbbá ritka betegségek világnapja

Február 14. VALENTIN-NAP/BÁLINT-NAP 

A szerelmesek napja világszerte. Bálint a legenda szerint a III. században senyvedett keresztény hite miatt, s a börtönőr vak leányának a hit segítségével visszaadta látását. Mielőtt 270. február 14-én kivégezték, a lánynak üzenetet küldött: A Te Valentinod. Az angolok már 1446-ban megünnepelték ezt a napot, a XIX. századtól küldenek egymásnak üdvözlőkártyát az emberek. Magyarországon 1990-ben éledt fel megünneplése.

Február 14. AZ EPILEPSZIA VILÁGNAPJA

A Nemzetközi Epilepsziaellenes Iroda (IBE) 1997-ben hirdette meg Szent Bálint napjára, mert az epilepsziások védőszentje is a vértanúhalált halt pap. Az epilepszia (visszatérő görcsrohamokra való hajlam) a leggyakoribb agyi zavar, de nincs köze az elmebetegségekhez, közvetlen kiváltó oka az agy elektromos túlműködése, illetve zavarai.

Az emberiség fél százaléka szenved epilepsziában, de csaknem öt százaléka élete folyamán legalább egy alkalommal átél epilepsziás rohamot. A mai korszerű kezelések eredményeként a betegek 70-80 százaléka tünetmentesen élhet, ugyanakkor minden második beteg a vele szemben támasztott előítéletek miatt képtelen beilleszkedni környezetébe.

Február 21. AZ ANYANYELV NEMZETKÖZI NAPJA

Az ENSZ bangladesi javaslatra 1999-ben döntött megtartásáról annak emlékére, hogy 1952-ben az akkor még Pakisztánhoz tartozó Bangladesben a Nyugat-Pakisztánban beszélt urdut nyilvánították az egyetlen hivatalos nyelvvé, a rendőrség a döntés ellen tüntető diákok közül február 21-én ötöt megölt. Manapság mintegy kéthetente tűnik el egy nyelv a világon, a hatezer nyelv több mint felét fenyegeti kihalás, miközben feltartóztathatatlanul hódít az angol nyelv.

Az urali nyelvcsaládhoz tartozó magyar nyelv írásbelisége a XI. századtól folyamatos, bár 1844-ig a latin volt a hivatalos nyelv Magyarországon. Jelenleg a magyar anyanyelvűek létszámát a világon 14-15 millió körülire becsülik.

Február 22. A NŐK BÉRHÁTRÁNYÁNAK NAPJA AZ EURÓPAI UNIÓBAN

Az unióban a nők fizetése mintegy 17 százalékkal marad el az azonos munkát végző férfiak illetményétől. Idehaza a gyermektelen nők és férfiak fizetése között 8-11 százalék a különbség, ami európai mércével nézve átlagosnak tekinthető. Az első gyerek megszületése után a nők és férfiak bérkülönbsége 14 százalékra nő, a második gyerek után 25 százalékos, a harmadik gyerek után pedig már 26 százalékos ez a bérkülönbség. Tehát gyakorlatilag ugyanazért a munkáért negyedével keresnek többet a férfiak (vagy kevesebbet a nők).

Február 22. A BŰNCSELEKMÉNYEK ÁLDOZATAINAK NAPJA

1990. február 22-én tette közzé az Európa Tanács a bűncselekmények áldozatainak chartáját, e nap azóta - az Európai Áldozatvédő Fórum javaslatára - a kontinens számos országában az áldozatok napja. Magyarországon az 1989-ben alakult Fehér Gyűrű Közhasznú Egyesület javaslatára 1993 óta tartják, hogy felhívják a figyelmet arra: az áldozattá vált ember lelki, jogi vagy anyagi segítségre szorul.

A Fehér Gyűrű a személyi gondoskodás és az emberi vigasz mellett díjtalan jogsegélyszolgálatot, s anyagi támogatást tud nyújtani szükség esetén. Európai uniós ajánlásra jött létre az Igazságügyi Hivatal áldozatsegítő szolgálata, amelynek minden megyeszékhelyen működik kirendeltsége. Az Országgyűlés 2005-ben fogadta el a bűncselekmények áldozatainak segítéséről és az állami kárenyhítésről szóló törvényt.

Február utolsó vasárnapja AZ IDEGENVEZETŐK VILÁGNAPJA

Az Idegenvezető Társaságok Világszövetségének (WFTGA) kezdeményezésére február utolsó vasárnapján 1990 óta hívják fel a figyelmet az idegenvezetői szakmára és szerepére. E napon Budapesten ingyenes - buszos vagy gyalogos - városnézést rendeznek, s más nagyvárosokban is ingyenes munkával ünnepelnek az idegenvezetők.
Magyarországon tízezer embernek van idegenvezetői igazolványa, de kevés a munkalehetőség, és erős a túlképzés. Sokan nem tudnak megélni ebből a szakmából, miközben mások jogosulatlanul, nem megfelelő képzettséggel dolgoznak. Az 1989-ben alakult Magyarországi Idegenvezetők Szövetségének tagjai a szakmai törvények szerint, idegenvezetői igazolvánnyal (és kitűzővel), mintegy harminc különböző nyelven végzik tevékenységüket.

Február 28. A RITKA BETEGSÉGEK VILÁGNAPJA

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kezdeményezésének célja a figyelemfelhívás, ugyanis a ritka betegségben szenvedő gyakran az egészségügyi rendszerek árvája, aki diagnózis, kezelés és kutatás nélkül, ezért szinte reménytelenül küzd a betegséggel. 

Mintegy 6-8 ezer olyan betegség létezik, amelyben külön nem túl sokan szenvednek, azonban összességükben súlyos népegészségügyi gondot jelenthetnek. Az európai betegek száma meghaladja a 30 milliót, háromnegyedük gyerekkorú. Magyarországon mintegy 800 ezren szenvednek valamilyen "ritka" kórban. Az alacsony esetszám és a ritka kórképek miatt az orvosok többségének kevés a tapasztalata e téren, s előfordul, hogy egy pontos diagnózis felállítására 5-30 évet is várni kell.
 

.