Hirdetés

Nagy támogatást adnak a használt lakás vásárlásra is - A részleteket itt találja

Nagy támogatást adnak a használt lakás vásárlásra is - A részleteket itt találja

MTI

2019.02.19. 09:27

A támogatást 2019. július elsejétől adják, de addig is érdemes tanulmányozni.

Hirdetés

Júliustól ugyanolyan összegű kedvezményes kamattámogatású hitelt igényelhetnek a gyermekes családok, ha használt lakást vásárolnak, mint ha újat vesznek

- közölte Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.

Az államtitkár az Orbán Viktor miniszterelnök által múlt vasárnap bejelentett hétpontos családvédelmi akcióterv részleteit ismertette.

Novák Katalin példaként említette, hogy

ha egy családban két gyermeket nevelnek, vagy vállalnak, akkor 10 millió forint kamattámogatott hitelt tudnak felvenni, bármilyen lakást vesznek, ha pedig ennél több gyermeket nevelnek, illetve vállalnak, akkor 15 millió forintos kamattámogatott hitelhez juthatnak a csok (családi otthonteremtési kedvezmény) mellé.
    

Ez azt jelenti, hogy 25 éves futamidővel számolva 48 ezer, illetve 72 ezer forint lesz a havi törlesztőrészlete a családnak. Előtörlesztésre is van lehetőség, és arra is, hogy ne a teljes összeget vegye fel a család. A kedvezményes hiteleket a bankfiókokban lehet majd kérni, a csok igénylésekor - fűzte hozzá.
    

A július 1-jétől érvényes lehetőségek között említette, hogy akkortól eltörlik a használt ingatlanok csokos vásárlásánál a jelenlegi 35 millió forintos értékhatárt.
    

Novák Katalin kitért a hitelelengedés újabb lehetőségére is. Utalt arra, hogy tavaly januártól a harmadik és a további gyermek érkezésekor az ingatlanfedezetű jelzáloghitelekből gyermekenként elengednek egy-egy millió forintot. Arra hívta fel a figyelmet, hogy júliustól már a kétgyermekes családoknak is megnyílik a hitelelengedés lehetősége, és megemelik a nagycsaládosok hitelelengedésének az összegét.
    

Ez azt jelenti, hogy a második gyermek születésekor egymillió forintot engednek el, a harmadiknál négymillió forintot és minden további gyermeknél újabb egy-egy millió forintot.

Közölte, a hitelelengedés nem csak a csok-hitelekre vonatkozik, hanem akár a korábban fennálló devizahitelekre is.
    

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a csok bővítése, és a csokhoz kapcsolódó új lehetőségek az egyszülős családok számára is hozzáférhetőek lesznek.
Novák Katalin a családtámogatás eddigi eredményeit ismertetve elmondta, rövidesen 100 ezerre nő a csokon keresztül támogatott családok száma, ez mintegy 400 ezer embernek jelentett eddig segítséget, és ezen belül 46 ezer gyermek születését döntötték el a fiatalok.
Az államtitkár példákon át mutatta be a júliustól érvényes támogatásokat.

Egy használt lakást vásárló, a második gyermekét váró család összesen 2,4 millió forint vissza nem térítendő, továbbá 9 millió forint kedvezményes kamatozással visszafizetendő támogatást kap.

Harmadik gyermeket váró család esetén ez 6,2 millió, illetve 11 millió forintot jelent - fűzte hozzá.
    

Új lakás vásárlása esetén a támogatás második gyermeket váró családnál 3,6 millió és 9 millió forint, míg a harmadik gyermeküket váró családoknál 14 millió forint vissza nem térítendő támogatás mellé 11 millió forint kedvezményes hitel jár - mondta. 
    

Az államtitkár hangsúlyozta: a kormányzat célja az volt, hogy a támogatások a lehető legszélesebb kör számára elérhetők legyenek.

A férfiak is igénybe vehetik a fiatal házasok gyermekvállalási támogatását. Ennek a részleteit itt találja.

.