Hirdetés

Máglyagyújtással és koporsóégetéssel ért véget a mohácsi busójárás
MTI/Sóki Tamás

Máglyagyújtással és koporsóégetéssel ért véget a mohácsi busójárás

MTI

2019.03.05. 22:01

Húshagyókeddi máglyagyújtással és a telet jelképező koporsó elégetésével véget ért Mohácson az idei busójárás,

Hirdetés

A hagyományos húshagyókeddi máglyagyújtással és a telet jelképező koporsó elégetésével véget ért Mohácson az idei busójárás, amelynek hétvégi fő programjaira több tízezren voltak kíváncsiak.

A Duna-parti város főterén kedden több ezer látogató gyűlt össze, hogy a borzas busóbundába öltözött, faragott álarcokat viselő hagyományőrzőkkel együtt kereplők, kolompok zajára elbúcsúztassa a telet.
    

Hegedűs Emese, a busójárás egyik főszervezője az MTI-nek elmondta: az eseménysorozat hat napja alatt 35 helyszínen nyolcvan rendezvényt tartottak, a szórakoztatásról 1700 busó és egyéb maskarás gondoskodott, 350 árus, köztük népművészek, iparművészek, kézművesek, vendéglősök kínálták termékeiket. A busójárás alatt 80-100 ezer ember fordul meg a Duna-parti városban.
    

Bár a mohácsiak azt tartják, hogy a busójárás keddi napja az övék, akkor van az ő farsangjuk, évek óta tartó tendencia, hogy a szombaton és vasárnap tapasztalható tumultus miatt sok turista erre a napra időzíti látogatását. 
    

Idén nagyon sok német, japán és brit turista, valamint számos francia látogató érkezett a baranyai városba - tette hozzá Hegedűs Emese, aki beszámolt arról is, hogy a fesztivál már a csütörtöki kezdőnaptól rengeteg érdeklődőt vonzott.
    

Korábban a főszervező az MTI-nek beszélt arról is, hogy szerinte a rendezvénysorozat népszerűségének elmúlt években tapasztalt ugrásszerű növekedése egyértelműen annak köszönhető, hogy a népszokás 2009-ben felkerült az UNESCO szellemi kulturális örökségek listájára.
    

Mohács híres farsangi fesztiválját egy 1783-as feljegyzés említi először.

A legenda szerint a helyi sokácok furfangos ősei a török megszállás elől a Duna túlsó partján lévő Mohács-szigetre menekültek.

Álruhákat öltve tértek vissza a folyón átkelve, és rajtaütöttek a babonás törökökön, akik az ijesztő maskarásoktól megrémülve fejvesztve menekültek a városból.

Galéria

.