Hirdetés

Magyar Filmdíj - A Rossz versek nyerte a legjobb játékfilm díját
Balról a legjobb rendezőnek járó díjjal kitüntetett Reisz Gábor. MTI/Mónus Márton

Magyar Filmdíj - A Rossz versek nyerte a legjobb játékfilm díját

MTI

2019.04.28. 22:55

Összesen 19 kategóriában osztottak ki elismeréseket.

Hirdetés

A Rossz versek című alkotás nyerte a legjobb játékfilmnek járó 2019-es Magyar Filmdíjat. A moziforgalmazású alkotások díjátadó gáláján összesen 19 kategóriában osztottak ki elismeréseket vasárnap este a Vígszínházban, Budapesten. 

    
A legjobb rendezőnek Reisz Gábort választották a Rossz versekért. A legjobb női főszereplő Szamosi Zsófia (Egy nap) lett, a legjobb férfi főszereplő Magyar Filmdíját Hegedűs D. Géza (A hentes, a kurva és a félszemű) kapta.
    
A legjobb első filmnek járó elismerést az Egy nap, a legjobb egészestés animáció díját a Ruben Brandt, a gyűjtő nyerte. A közönségdíj győztese Goda Krisztina filmje, a BÚÉK lett. 
    
A legjobb forgatókönyv díját Szilágyi Zsófia és Mán-Várhegyi Réka (Egy nap) kapta. 
    
A legjobb fényképezés díját Erdély Mátyás (Napszállta), a legjobb vágást elismerő Magyar Filmdíjat Tálas Zsófia (Rossz versek) nyerte. A legjobb zenéért járó elismeréssel a 2018-ban elhunyt Melis Lászlót (Napszállta) díjazták. 
    
A legjobb férfi mellékszereplő Nagy Zsolt (A hentes, a kurva és a félszemű), a legjobb női mellékszereplő Monori Lili (Rossz versek) lett. 
    
Havas Ágnes, a Magyar Nemzeti Filmalap elnöke a gálán kiemelte: soha ennyi pénz nem volt még magyar filmre, ma már évi 10 milliárd forint áll rendelkezésre egészestés magyar játékfilmek támogatására. 
    
Az új filmtámogatási rendszer felépítésében az elmúlt nyolc évben kulcsszerepet játszott Andy Vajna - méltatta a nemrég elhunyt producert, filmügyi kormánybiztost Havas Ágnes.
    
Hozzátette: tavaly 15,6 millió mozinéző volt Magyarországon, 500 ezerrel több mint 2017-ben. 2018-ban harminc magyar játékfilmet mutattak be, amelyek összesen több mint egymillió fős közönséget vonzottak.
    
A Magyar Filmakadémia Egyesület tagjai az 5. Magyar Filmhéten bemutatott 21 nagyjátékfilm és 3 egészestés animációs film közül választották ki a Magyar Filmdíj jelöltjeit, majd a győzteseket.
   
 A gálán Andy Vajna mellett megemlékeztek többek között az elmúlt évben elhunyt Kósa Ferenc és Kerényi Imre rendezőről; Szokolai Ottó, Székhelyi József, Tardy Balázs, Matus György, Spindler Béla, Kautzky József, Ádám Tamás, Uri István, Paudits Béla és Tahi Tóth László színészekről; Koós János színész-énekesről, valamint Baló György és Aczél Endre televíziós szerkesztőkről is.

.