Sokan nem is tudják - Ennyi kártérítés jár, ha késik egy repülőjárat

2019.08.25. 10:45

Néhány fontos uniós szabály, amiről kevesen tudnak, így nem is kérik, ami jár nekik.

Tudta, hogy amennyiben a gépe több mint három órát késik, jár önnek egy összeg, függően a repülési távolságtól?

A statisztikák szerint sokan nincsenek tisztában azokkal az uniós szabályokkal, amelyek a légitársaságok kártérítési kötelezettségeiről szólnak, így gyakran nem is élnek e lehetőségekkel.

Jegyár-visszatérítés és visszaszállítás a kiindulási repülőtérre, ha a járat jelentős (több mint 5 órás) késéssel indul

Ha az Ön járata induláskor késik, a késés időtartamától és a járat útvonalának hosszától függően a légitársaságnak segítséget kell nyújtania Önnek, továbbá Ön jogosult lehet arra, hogy a légitársaság visszatérítse a jegy árát és visszaszállítsa Önt a kiindulási repülőtérre.

 

Ha járata több mint 5 órás késéssel indul, a légitársaságnak vissza kell térítenie a jegy árát, ha pedig csatlakozó járatról van szó, a lehető legkorábbi járattal vissza kell szállítania Önt a kiindulási repülőtérre.

 

Ha viszont Ön több mint 3 óra késéssel érkezik meg úti céljába, már legalább 250 euro kártérítésre is jogosult, kivéve, ha a járat rendkívüli körülmények miatt késett.

Kártérítési összegek – késés érkezéskor

Összeg euróban

Távolság

250

1500 km vagy kevesebb

400

Több mint 1500 km az Európai Unión belül, illetve minden más olyan járat esetében, melynek útvonala 1500 km és 3500 km között van

600

Több mint 3500 km

A légitársaságnak a rendkívüli körülmények fennállását jegyzőkönyvkivonatokkal, eseményjelentésekkel vagy más okmányokkal kell bizonyítania.

A légitársaságnak a bizonyítékul szolgáló dokumentumokat a dokumentumokhoz való hozzáférésre vonatkozó nemzeti rendelkezések értelmében át kell adnia az illetékes tagállami végrehajtó szervnek, valamint az érintett utasoknak.

A légi utasokat megillető uniós jogokról szóló tájékoztatót a légitársaságnak a repülőtér utasfelvételi pultjánál jól látható helyen, nyomtatott vagy elektronikus formában ki kell függesztenie, továbbá a repülőtér önkiszolgáló jegykezelő automatáinál és online is hozzáférhetővé kell tennie.

Ha a légitársaság megtagadja az Ön beszállítását, ha az Ön járata több mint 2 órás késéssel indul, vagy ha Ön jelentős késéssel érkezik úti céljába, a légitársaságnak írásos tájékoztatót kell Önnek adnia a kártérítésre és a segítségnyújtásra vonatkozó szabályokról.

europa.eu

.