Július elsejétől jön a babaváró támogatás, csok, autóvásárlási támogatás

2019.05.27. 07:37

A megemelt összegű jelzáloghitel-elengedés a július elseje után születendő gyermekek után vehető majd igénybe.

A megemelt összegű jelzáloghitel-elengedés és a babaváró támogatás a 2019. július elseje után születendő gyermekek után vehető majd igénybe - hívta fel a figyelmet az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára.

Július elsején lép hatályba a hétpontos családvédelmi akcióterv négy eleme:

a babaváró támogatás, a családi otthonteremtési kedvezményhez (csok) kapcsolódó kedvezményes hitel a használt ingatlanok vásárlásához, a jelzáloghitelek egy részének elengedése, valamint a nagycsaládosok autóvásárlási támogatása.
    

A jelzáloghitel egy részének elengedéséről szóló, július elsejével hatályba lépő jogszabályt pénteken, május 24-én egyértelműsítették.

Novák Katalin arról tájékoztatott, hogy a megemelt, 4 millió forintos támogatást a 2019. július 1. után született, a családba harmadikként érkező gyermekek után lehet majd igénybe venni.

Július 1. után új elem, hogy a második gyermek érkezésekor 1 millió forintot írnak jóvá a fennálló ingatlanfedezetű jelzáloghitelekből. Az igényeket a várandósság 12. hetétől lehet benyújtani.
    

A július elsejét megelőzően megszületett gyermekek esetén csak a harmadik gyermek után lehetett igényelni 1 millió forint jóváírását - mutatott rá az államtitkár.

 

.