Hirdetés

Dunai hajóbaleset - Többen meghaltak a Dunán történt vízi balesetben
MTI/Máthé Zoltán

Dunai hajóbaleset - Többen meghaltak a Dunán történt vízi balesetben

MTI

2019.05.30. 07:55

Dunai hajóbaleset - A mentést már a főváros alatti folyószakaszra koncentrálják.

Hirdetés

Három fővárosi kórházba vitték a szerda esti, Budapesten történt dunai hajóbaleset sérültjeit - mondta az Országos Mentőszolgálat szóvivője csütörtök reggel az M1 aktuális csatornának. Eddig hét holttestet és hét könnyebb sérültet találtak, de az elsüllyedt hajó fedélzetén 33 dél-koreai turista és kéttagú személyzet tartózkodott. Az erős sodrás miatt már a főváros alatti folyószakaszra koncentrálnak a mentésben részt vevők. 

Egy nagyméretű luxushajóval ütközhetett az a turistahajó, amely elsüllyedt szerda este a Dunán a Parlamentnél - jelentette az M1 aktuális csatorna tudósítója.

 A nagyméretű hajó elsodorta, maga alá gyűrte a Hableány elnevezésű turistahajót, amely gyorsan elsüllyedt.
 A balesetnek hét halálos áldozata van - jelentette be Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője nem sokkal éjfél után a helyszínen. 

Rutinszerű hajós városnézés közben történt a baleset, melynek következtében elsüllyedt a Hableány elnevezésű sétahajó - mondta az M1 aktuális csatornának Tóth Mihály, az Európa Cégcsoport és a Panorama Deck Kft. szóvivője szerda éjszaka.

 Azt mondta: semmit sem tudnak a körülményekről, hogy mi történt és hogyan történt. Ezt a hatóságok vizsgálják.
Tóth Mihály közölte azt is, hogy a hajót folyamatosan szervizelték, műszaki hibáról nem tudnak.
Annyit tudnak, hogy a hajó gyorsan süllyedt. A környezeti tényezők, köztük a sodrás is nehezíti a mentést - tette hozzá. 
 A mentést nehezíti, hogy jelenleg is szakad az eső, a Duna árad, és folyónak gyors a sodrása.

Kiszámíthatatlan, hogy milyen sérüléseket szenvedtek a szerda esti dunai hajóbaleset sérültjei - mondta az M1 aktuális csatornának Zacher Gábor toxikológus.

Zacher Gábor kiemelte: a lehűlés komoly fenyegetést jelent. 
A Duna 10-15 fokos lehetett, amikor a baleset történt.
A toxikológus elmondta azt is, hogy a sérülések mellett a sokkhatásnak is kiszámíthatatlanok lehetnek a következményei.
 A mentést nehezíti, hogy jelenleg is szakad az eső, a Duna árad, és folyónak gyors a sodrása.

 

Győrfi Pál, a mentőszolgálat szóvivője közölte, a baleset hét sérültjét stabil állapotban vitték kórházba - tudomása szerint a Honvédkórházba, a Szent Imre kórházba és a Merényi Gusztáv kórházba -, annak köszönhetően, hogy hamar partra kerültek. A sérültek átfagytak a hideg vízben, de nagyobb traumás sérülést nem találtak rajtuk - tette hozzá.
    

A Duna vize most hideg - 10-15 fokos -, s az áradás miatt nagyon erős a sodrása - mondta a szóvivő, hozzátéve, aki ilyenkor vízbe kerül, az pillanatok alatt kihűlhet. 

Legalább heten meghaltak, amikor összeütközött két hajó szerda este a Dunán a fővárosban, a Parlamentnél, és az egyik elsüllyedt. A Hableány nevű turistahajó a szakadó esőben egy szállodahajóval ütközött, amely maga alá gyűrte a kisebb hajót. A turistahajó roncsát a Margit híd pilléréhez közel, a Duna mélyén találták meg.

Az elsüllyedt hajó fedélzetén 33 dél-koreai turista és kéttagú személyzet tartózkodott. A mentésbe a rendőrök és a tűzoltók mellett a katonák is bekapcsolódtak, a Duna teljes magyarországi szakaszán.
Az M1 aktuális csatorna információi szerint az erős sodrás miatt már a főváros alatti folyószakaszra koncentrálnak a mentésben részt vevők. A helyszínen van egy mentőhajó, amiről azt vizsgálják, hogy miként lehetne kiemelni a Hableány nevű sétahajó roncsát. Az M1 információi szerint három méter mély lehet a Duna azon a szakaszon - a Margit hídhoz közel -, ahol a hajó elsüllyedt.

Több fázisból álló művelettel emelik majd ki a Dunából annak a turistahajónak a roncsait, amely szerda éjjel összeütközött egy szállodahajóval, majd elsüllyedt a Parlamentnél - mondta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője csütörtökön az M1 aktuális csatornának.

 Gál Kristóf hozzátette, jelenleg a kiemeléshez szükséges előmunkálatokat végzik.
 Kitért arra is, az alsó rakpartokon a mentési munkálatokkal kezdődően bevezetett fogalomkorlátozást feloldották, de időszakosan korlátozásokra kell majd számítani.
    

Az elsüllyedt hajó, a Hableány tulajdonosa, az Európa Cégcsoport és a Panorama Deck Kft. szóvivője, Tóth Mihály közölte, cégük is részt vesz abban a válságstábban, amelyet a baleset után állítottak fel.
Az M1 aktuális csatorna tudósítója azt jelentette, két holttestet a Rákóczi hídnál, egyet pedig az M0-s autópálya déli szakasza közelében találtak meg a vízben.
    

Eddig hét holttestet és hét könnyebb sérültet találtak, de az elsüllyedt hajó fedélzetén 33 dél-koreai turista és kéttagú személyzet tartózkodott.

    

.