Már működik az áfacsalás jelző az unióban

MTI

2019.05.16. 10:08

A TNA lehetővé teszi az adóhatóságok számára, hogy gyorsan és könnyen hozzáférjenek a határokon átnyúló műveletekre vonatkozó információkhoz.

Szerdától használják az uniós tagországok illetékes hatóságai a tranzakcióshálózat-elemző (TNA) eszközt, amelynek köszönhetően gyorsabban tudják  azonosítani és felszámolni az áfacsalással összefüggő gyanús tevékenységeket - közölte Pierre Moscovici, az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyi biztosa Brüsszelben szerdán.

Mint elmondta, az eszközt azt követően indították útjára, hogy a média oknyomozásai ismét feltárták: az államháztartások számára óriási költségekkel járnak az áfacsalások, amelyekből bűnözői csoportok húznak hasznot a becsületes adófizetők kárára.

A TNA lehetővé teszi az adóhatóságok számára, hogy gyorsan és könnyen hozzáférjenek a határokon átnyúló műveletekre vonatkozó információkhoz, és azonnal intézkedjenek, amikor felvetődik az áfacsalás lehetősége.

Az eszköz ösztönözni fogja a nemzeti adóhatóságok tisztviselői közötti együttműködést és információcserét, lehetővé téve az Európai Unió tagállamainak együttműködését támogató nemzetközi adatcsere mechanizmus (Eurofisc) tisztviselői számára az információknak a bűnügyi nyilvántartásokkal, valamint az uniós rendőri együttműködést koordináló szervezet (Europol) és az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala (OLAF) által kezelt adatbázisokkal és információkkal való összevetését, továbbá a határokon átnyúló nyomozások koordinálását.

.