Hirdetés

Mozgás Éjszakája - Sárkányhajózni lehet a Dunán és túrázni a Gellért-hegyen
pixabay

Mozgás Éjszakája - Sárkányhajózni lehet a Dunán és túrázni a Gellért-hegyen

MTI

2019.06.13. 15:00

Ötödször rendezik meg szombaton a fővárosi Műegyetem rakparton az eseményt

Hirdetés

Ötödször rendezik meg szombaton a fővárosi Műegyetem rakparton a Mozgás Éjszakáját, amelynek keretében ezúttal 17 sportágat lehet ingyenesen kipróbálni.

Az esemény - amelyre a szervezők közel 20 ezer résztvevők várnak - keddi sajtótájékoztatóján Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos hangsúlyozta: a szervezők fő célja a rendezvénnyel az, hogy minél több embert sikerüljön megmozgatni. 

"Egy közelmúltban készült felmérés szerint Európában a legelhízottabb ország vagyunk, ezért is fontos, hogy olyanok is elkezdjenek sportolni, akik eddig nem tették" - emelte ki a kormánybiztos.     

Hozzátette: igyekeznek a mozgást, aktivitást pozitív élményekkel összekapcsolni.

"A hangulat fantasztikus lesz, ezért aki még nem volt, mindenképpen jöjjön el!" - szólt a budapestiekhez. 

Révész Máriusz beszélt arról is, hogy a Mozgás Éjszakáján az olimpiai ötpróba sportágaiban - futás, gyaloglás, kerékpározás, úszás, sárkányhajózás - ötpróbapontokat is lehet gyűjteni. Emlékeztetett rá, hogy a 60 pontot elérők között 24 utat sorsolnak majd ki a jövő évi tokiói ötkarikás játékokra.

Mocsai Lajos, a Testnevelési Egyetem rektora elmondta, hogy a rendezvényen a tanintézmény 150 hallgatója segíti majd a résztvevőket abban, hogy biztonságosan, szervezetten és szakszerűen sportoljanak. Emlékeztetett arra, hogy a rendszeres mozgás azért is fontos, mert annak hatására a szellemi teljesítőképesség is növekszik. 

Szemán Róbert, a szervező Nagy Sportágválasztó, BBU Nonprofit Kft. ügyvezetője ismertette, hogy az olimpiai ötpróba sportágain kívül még többek között asztaliteniszezni, kispályás focizni, korfallozni, lábtoll-labdázni, tollasozni lehet majd, vagy akár kipróbálni a jógázást, a spinninget, a harcművészeteket vagy a zumbát.  

A háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó Kiss Gergely, az Ötpróba futónagykövete arról tájékoztatott, hogy a Mozgás Éjszakáján olimpiai bajnokok is igyekeznek népszerűsítani a sportolást, így Storcz Botond, Dombi Rudolf és Fodor Rajmund. Külön kiemelte, hogy akik az olimpiai ötpróba minden sportágában szereznek pontot, azok között háromszor két jegyet sorsolnak ki a szegedi kajak-kenu világbajnokságra.

Bordács Miklós, az esemény operatív vezetője elmondta, hogy az úszást szombaton délután 5 és 8 óra között rendezik a Tüske Uszodában, a többi sportágat este 9-től lehet kipróbálni. Sárkányhajózni lehet majd a Dunán, túrázni a Gellért-hegyen, ez utóbbihoz azonban minden résztvevőtől fejlámpa használatát kérte. Mivel a Mozgás Éjszakáját a Műegyetem rakpart Gellért tér és a Kopaszi-gát közötti szakaszán tartják meg, ezért ott pénteken éjféltől parkolási tilalmat rendelnek el.