Szombaton nyílt-vízi úszó világkupa futamok Balatonfüreden

MTI

2019.06.14. 17:10

Harminc országból érkeznek versenyzők Magyarországra

Szombaton rendezik a nyíltvízi úszó világkupa és országos bajnokság balatonfüredi futamait - közölte a szervezőbizottság elnöke a rendezvény csütörtöki, balatonfüredi sajtótájékoztatóján.

Szántó Dávid elmondta, harminc országból érkeznek versenyzők Magyarországra, ami rekordot jelent. A világkupa negyedik, balatonfüredi állomásán 52 férfi és 44 női versenyző indul majd, kétszer annyian vágnak neki a tíz kilométeres távnak, mint az előző, portugáliai fordulóban.

Bóka István polgármester emlékeztetett: 2010 óta rendeznek nyíltvízi úszóversenyeket Balatonfüreden, 2017-ben nyíltvízi világbajnokságnak is otthont adott már a város.

A kétszeres Európa-bajnok Rasovszky Kristóf edzőtábor után érkezett Balatonfüredre, így kifejezetten jó felkészültséggel vág neki a versenynek. Az időjárást kedvezőnek ítélte és a víz is megfelelő hőmérsékletűre melegedett szerinte. Mint mondta, a legjobb eredménye eddig Balatonfüreden egy ötödik hely, ezen szeretne javítani és a dobogót célozza meg.

A világbajnoki ezüstérmes Olasz Anna számára is a dobogó a cél. Bár az előző szezonja nem a tervei szerint alakult, idén jobb formába lendült, az eddigi versenyeken jobbnál jobb eredményeket ért el. Sikerrel teljesítette a világbajnoki kvalifikációs szintet is, így nyugodtan állhat rajthoz Balatonfüreden. Elmondta, szeret hazai környezetben versenyezni, plusz motivációt jelent számára.

Az olimpiai ezüstérmes amerikai úszó, Haley Anderson elárulta: izgatottan várja a versenyt. Ez az utolsó megmérettetés a világbajnokság előtt, így a balatonfüredi világkupa-forduló egyben erőfelmérőt is jelent majd számára. 

Az olimpiai bajnok holland Ferry Weertman elmondta: Rasovszky Kristóffal mindig nagy csatákat vívnak, ezt várja a hétvégi versenytől is. Hozzátette: szeret Balatonfüredre járni versenyezni, az egyik legjobb világkupa-helyszínnek tartja a Balaton-parti várost.

A nyíltvízi úszó világkupa és országos bajnokság férfi és női mezőnye szombat délelőtt fél tíz után vág neki a 10 kilométeres távnak. A világkupa futamot megelőző napon, péntek délután a magyar férfi és női utánpótlás korosztálynak tartanak versenyeket. Az ifjúsági és serdülő korcsoportokban a férfiak 7,5, a nők 5 kilométeres távon mérik össze tudásukat.

.