Július 1-től indul a pénzosztás a családoknak - Részletek

2019.07.01. 19:58

Babaváró támogatás, csok, autóvásárlási támogatás, jelzáloghitel-elengedés július 1-től.

Elindult a családvédelmi akcióterv július 1-jén, hétfőn, már lehet igényelni a babaváró támogatást, a családi otthonteremtési kedvezményhez (csok) kapcsolódó kamattámogatott kölcsönt, a jelzáloghitelek elengedésének bővített változatát, valamint a nagycsaládosok autóvásárlási támogatását - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságpolitikáért felelős államtitkára Budapesten, sajtótájékoztatón.

Novák Katalin elmondta azt is, hogy az akcióterv két másik pontja, a legalább négygyerekes nők személyijövedelemadó-mentessége és a nagyszülői gyed jövő januárban lép életbe, a bölcsődei férőhelyek pedig folyamatosan bővülnek.

Az államtitkár a legfeljebb tízmillió forintos, kamatmentes, szabad felhasználású babaváró támogatásról elmondta, a - kölcsönként induló - támogatás olyan fiatal házaspároknak szól, akik gyereket szeretnének.

Feltétele, hogy a feleség 41 évnél fiatalabb legyen, a házaspár egyik tagja pedig legalább hároméves biztosítotti jogviszonnyal rendelkezzen, ez akár lehet felsőoktatásban eltöltött idő is - mondta, hozzátéve, az igazolást a jogviszonyról a kormányablakokban lehet kérni, ha pedig az Országgyűlés elfogadja a vonatkozó törvényjavaslatot, akkor ingyenes lesz a támogatáshoz szükséges TB-igazolás igénylése.
   

A hitel törlesztését az első gyerek érkezésekor három évre felfüggesztik, a másodiknál további három évre ismét felfüggesztik és elengedik a még fennálló tartozás 30 százalékát, a harmadik gyereknél pedig jóváírják a még teljes fennálló tőketartozást - ismertette a részleteket Novák Katalin.
    

Mint mondta, azért tartották fontosnak a támogatás bevezetését, hogy a fiatal házasokat segítsék az önálló egzisztencia megteremtésében. Hasonló támogatás a világon máshol nincs, így ez "hungarikum" - fűzte hozzá.
    

Közölte, annak érdekében, hogy minél többen hozzáférjenek a támogatáshoz, gondoltak azokra is, akik július első napjaira várják a gyereküket. Az eredeti szabályozás szerint a szerződés megkötése után született gyerek jogosította volna fel a szülőket a támogatásra, ezt azonban módosították, így már a kérelem benyújtását követően születő gyerekek után is igényelhető (de legkésőbb július 31-ig), valamint a júliusban születő gyerekek esetén a születés után is be lehet nyújtani a kérelmeket. 
    

Gondoltak továbbá azokra is, akik a Központi Hitelinformációs Rendszer (KHR) listáján még rajta vannak annak ellenére, hogy már visszafizették minden tartozásukat, ilyenkor ugyanis még egy évig a listán maradnak az emberek "passzív státuszú rossz adósként". Az eredeti szabályozás őket kizárta volna a babaváró támogatásból, azonban ezen is könnyítettek, így ők is igényelhetik - mondta el Novák Katalin.
    

Az államtitkár ismertette a Magyar Nemzeti Bank (MNB) állásfoglalását is a támogatással kapcsolatban: eszerint az adósságfék külön szabályai nem vonatkoznak rá, így nem ajánlják a kereskedelmi bankoknak, hogy magasabb jövedelemhez kössék a támogatás igénylését. Ez praktikusan annyit jelent, hogy elég, ha az egyik szülő minimálbért keres, mert így is törleszteni tudják a havi legfeljebb 50 ezer forintos részletet.
    

Az MNB állásfoglalása szerint továbbá a támogatást 75 százalékban önerőként is fel lehet használni hitelfelvételkor, és hitelkiváltásra is használható - tette hozzá.

Folytatás: autóvásárlási támogatás, csok

Még nincs vége! A cikk folytatódik a következő oldalon.
.