Egyre többen kötnek házassági vagyonjogi szerződést

2019.07.07. 16:07

Több szempontból nagyon hasznos lehet.

Tavaly 8 százalékkal több házassági és élettársi vagyonjogi szerződést jegyeztek be a nyilvántartásba, mint egy évvel korábban, 2014 és 2018 között pedig 45 százalékos volt a bővülés - közölte a Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK) az MTI-vel.

A 2014-ben hatályba lépett polgári törvénykönyv által létrehozott nyilvántartást egyre többen használják, a bejegyzések száma másfél ezerre tehető évente - áll a közleményben.
Mint írták, a közjegyzők tapasztalatai szerint bár egyre többen kötnek azzal a céllal házassági vagyonjogi szerződést, hogy elkülönítsék az adósságaikat, és így megóvják a családi vagyon egy részét, ez még nem tipikus.
    

A kamara hozzátette, leggyakrabban azok kötnek vagyonjogi szerződést, akik nem az első kapcsolatukban élnek és jelentősebb vagyonnal rendelkeznek. 

Felhívták a figyelmet arra: több tízezerre tehető azoknak a vagyonjogi szerződéseknek a száma, amelyek nem szerepelnek a közjegyzői kamara nyilvántartásában, ennek hiányában pedig harmadik féllel - például hitelezővel, bankkal - szemben nem feltétlenül hatályosak.

Régebbi házassági vagyonjogi szerződés is bejegyeztethető a nyilvántartásba, ha megfelel a hatályos jogszabályok szerinti kritériumoknak - jegyezték meg.
    

Kiemelték: az általánosan elterjedt vélekedéssel szemben a házassági és élettársi vagyonjogi szerződés nemcsak a kapcsolat megszűnése esetén segítheti a feleket, hanem fontos lehet akkor is, ha a férj vagy a feleség a vállalkozásához vagy egyéb célból hitelt vesz fel.

Ha a szerződésben világosan el van határolva, mi számít különvagyonnak, akkor a házastárstól e vagyonból nem követelhető tartozás - írták.
    

A bejegyzést a házasfelek (illetve az élettársak) kizárólag személyesen kérhetik a lakóhelyük vagy a tartózkodási helyük szerint illetékes vagy a szerződést közjegyzői okiratba foglaló közjegyzőtől - emlékeztetett a kamara.

.