Hirdetés

Művészetek Völgye, Kapolcs - Programok, nemzetközi előadók, magyar kedvencek és fejlesztések 2019-ben

Művészetek Völgye, Kapolcs - Programok, nemzetközi előadók, magyar kedvencek és fejlesztések 2019-ben

2019.07.18. 22:31

A tányérok cukornádból, evőeszközök kukoricából - és még sok más zöld újítás az idei fesztiválon.

Hirdetés

Új helyszínekkel kísérletezik és környezetvédelmi fejlesztéseket vezet be az összművészeti fesztivál

Július 19. és 28. között újra a Balaton-felvidék három apró települése, Kapolcs, Taliándörögd és Vigántpetend lesz az ország központja. Tíz napon át koncertekkel, színházzal, irodalommal, tánccal, zöld programokkal, hangversenyekkel, újcirkusszal, beszélgetésekkel, gyerekprogramokkal telnek meg az utcák, az udvarok és a terek.

 

ÚJ HELYSZÍNEK

Taliándörögdön debütál a MANK Artporta, ahol az alkotóművészeté a főszerep. Rajzolásra, festésre és közös műkincsgyűjtésre hívnak, valamint beszélgetésekkel, workshopokkal, a Ciffra-központ programjaival, filmklubbal és Cseh Tamás dalokkal várják a látogatókat. Kapolcson nyílik meg a Pest-Buda Udvar, ahol az izgalmas kerekasztal beszélgetések után minden nap koncertek zárják a napot. Fellép Pély Barna, az Európa Kiadó, Little G. Weevil, lesz Klasszik Lasszó és Bin Jip. Vigántpetenden a Fülig Jimmy Fényudvarban pálinkakóstolással, koncertekkel és hajnalig tartó tánccal készülnek.

 

ZÖLD ÚJÍTÁSOK, FEJLESZTÉSEK

Az elmúlt években számos korszerűsítés történt a fesztiválon a környezet megóvása érdekében, 2019-ben pedig újabb fejlesztések segítik a tovább zöldülést. Bevezetésre kerül az újrapohár rendszer, amivel akár a fesztiválokon keletkező hulladék 50%-a megelőzhető. A Művészetek Völgye felületein a látogatók buzdító üzenetekkel is találkozhatnak, miszerint bátran hozzanak saját poharakat,tányérokat, evőeszközöket és kérjék abba az ételeket, italokat.

A vendéglátóhelyeken cukornádból készült tányérokat, tálcákat és kukoricából készült evőeszközöket használnak majd, amiket a fesztivál végén Keszthelyen komposztálnak. Kevesen tudják, hogy minden hajnalban, amikor a fesztiválozók még alszanak, a Völgyes szemétgyűjtő csapat összeszedi és kiválogatja mindazt, ami előző este rossz helyre került, az asztalokon maradt vagy esetleg a földön hever.

A hulladékot szétválogatják, hogy minél nagyobb részét lehessen komposztálni vagy újrahasznosítani. Idén még több szelektív hulladékgyűjtő egységet helyeznek el a három településen és a látogatókat is több felületen ösztönzik majd a gyűjtők tudatos használatára. A Völgy udvaraiban, programjaiban is visszaköszön a fenntarthatóság és a környezetvédelem.

A klímaváltozásról értekezik az NFFT, a V4SDG és az EIT Climate-Kic, workshopokat, játékokat szervez többek között a Balaton-felvidéki Nemzeti Park, a WWF, a Bakony-Balaton Geopark, a ZöldZugoly, a Jane Goodall Intézet, és Varga Livius előadását vagy Kollár-Klemencz László kiállítását sem érdemes kihagyni. Megújult a fesztivál mobil alkalmazása, a nyomtatott műsorfüzet már teljesen kiváltható a használatával. Vigántpetenden továbbra is ingyenes a parkolás, a cél az autómentes fesztiválozás. Ennek érdekében a települések között közlekedő Csigabuszok idén még sűrűbben járnak. Hogy mikor épp merre, az követhető a Művészetek Völgye mobilappal.

Továbbiakban: Programok, nemzetközi előadók, magyar kedvencek

Még nincs vége! A cikk folytatódik a következő oldalon.
.