Kerülje a tömeget - Az Egyesült Államokba utazás veszélyeire figyelmeztetnek

2019.08.09. 06:47

Az Amnesty International az Egyesült Államokba utazás veszélyeire figyelmeztet.

Az Egyesült Államokba utazás veszélyeire figyelmeztetett szerdán este kiadott közleményében az Amnesty International (AI) nemzetközi emberi jogi szervezet amerikai központja. 

A civil szervezet azzal indokolta a figyelmeztetést, hogy - mint közleményében fogalmazott - "az Egyesült Államokban oly mértékben megnövekedett a fegyveres erőszak, hogy ez emberi jogi válsághoz vezet". 

A rendszerint az amerikai külügyminisztérium által amerikai turisták számára kibocsátott figyelmeztetések mintájára kiadott közleményében az AI arra figyelmezteti az Egyesült Államokba látogatókat, hogy "mindig legyenek nagyon éberek, és legyenek tudatában annak, hogy a lakosságnál bárhol lehetnek támadó fegyverek". 

A közlemény óvta az Egyesült Államokba utazókat attól, hogy olyan helyeket keressenek fel, ahol nagy tömegek vannak.

Elkerülendő helyszínekként említette a kulturális rendezvényeket, bevásárlóközpontokat, templomokat és iskolákat. Kiemelte továbbá az éjszakai klubokban és kaszinókban kötelező elővigyázatosságot is, és felhívta a figyelmet, hogy egyes embercsoportok - hovatartozásuktól vagy szexuális orientációjuktól függően - kivált veszélyben lehetnek. 

Az AI bírálta az amerikai kormányt is, azt állítva, hogy a kormányzat "nem hajlandó védelmet biztosítani a fegyveres erőszakkal szemben", jóllehet, "a nemzetközi emberi jogi törvény értelmében az Egyesült Államoknak is életbe kell léptetnie - szövetségi, tagállami és helyi szinteken egyaránt - olyan rendelkezéseket, amelyek megvédik az emberek élethez és szabad mozgáshoz való jogát anélkül, hogy félniük kellene a fegyveres erőszaktól". 

Hasonló figyelmeztetést adott ki a minap Uruguay is.

A dél-amerikai állam különös elővigyázatosságot ajánlott az Egyesült Államokba készülő állampolgárainak "a senkit nem kímélő, többnyire gyűlöletből eredő erőszak" miatt. Japán detroiti főkonzulátusa - a japán külügyminisztérium közleménye nyomán - szintén figyelmeztette az ott élő japánokat. "Legyenek tisztában a fegyveres incidensek veszélyével szerte az Egyesült Államokban" - olvasható a közleményben, amely "felfegyverzett társadalomként" írja le az amerikait.

.