Kezdődik a Hétrétország fesztivál az Őrségben

2019.08.10. 07:33

Augusztus 10. és 20. között csaknem félszáz program.

Templomi hangversennyel, irodalmi és zenés esttel, valamint a Hétrét Filmklub előadásával szombaton megkezdődik a Hétrétország - A szerek és porták köztiválja elnevezésű rendezvénysorozat az Őrségben. 

Augusztus 10. és 20. között csaknem félszáz programmal, köztük színházi és bábszínházi produkciókkal, zenés-mesés műsorokkal, filmvetítésekkel, előadásokkal, templomi hangversenyekkel és könnyűzenei koncertekkel várják a látogatókat - közölték a szervezők az MTI-vel.

Őriszentpéteren, a Pajtaszínházban ad koncertet többek közt Aranyakkord címmel Kiss Tibi, Vastag Gábor és Gábor Andor, valamint a Syrius Legacy, a Malom udvarban az Anna and the Barbies koncertezik, és legújabb dalaiból mutat be válogatást Kollár-Klemencz László és a Kistehén Zenekar. Kollár-Klemencz László, a zenekar frontembere Magyarföldön, a fatemplomban szépirodalmi műveiből tart felolvasást és a dalait is megszólaltatja.  

Augusztus 16-án és 17-én filmvetítéssel, előadásokkal és sok-sok zenével emlékeznek az 50 évvel ezelőtti legendás Woodstock fesztiválra: a Nekem Őrség, Nekik Woodstock című pénteki rockesten az Ivan § The Parazol, a Neil Young Sétány és az Omega játszik. Szombaton a Müller Péter Sziámi And Friends és a Braindogs Trio koncertezik Őriszentpéteren, Hobo pedig zenésztársaival idézi majd fel az 1960-as évek Amerikáját.

A sokszínű fesztivál irodalmi és művészeti rendezvényein Huzella Péter és Sudár Annamária Kosztolányi Dezső műveiből ad elő válogatást, a közönség megtekintheti a Ziráno Színház és a felvidéki Csavar Színház előadásait, és a Pajtaszínházban ad önálló estet Pustol a hó címmel Szarvas József. 

A fesztivál keretében Viszákon, a Tündérkertben bábszínházi előadással és néptáncosok bemutatóival gyümölcsünnepet rendeznek. Őriszentpéteren a Malom Látogatóközpont udvarán tíz napon át tart majd a kézműves kirakodóvásár, Dér András filmrendező vezetésével filmes alkotótábort, Zám Mária táncterapeuta irányításával pedig tánctábort szerveznek.

Az őrségi falvak szakrális építményeiben kiváló művészek - Dresch Mihály, Szalkay Dávid trombitaművész, Zumbók-Jakobovics Nikoletta csellista és Mátyás István orgonaművész - adnak templomi koncerteket. Genoveva dos Santos szoprán énekesnő és Mátyás István Magyarföldön, a Fatemplomban vendégszerepel. 

A rendezvény ideje alatt 20 faluban 50 nyitott portával és tájjellegű ételekkel is várják a látogatókat. A vendégek az Őrség jellegzetes, szeres településein a helyi érdekességeket, régi mesterségeket, hagyományokat ismerhetik meg. 

.