Egymillió embernek lehet anyagi gondja nyugdíjas korára

MTI

2019.10.14. 10:04

Az MNB szerint korábban és több embernek kellene előtakarékoskodásba kezdenie.

Korábban és többen kellene, hogy előtakarékoskodásba kezdjenek idős korukra - hangsúlyozta Binder István, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyeleti szóvivője pénteken az M1 aktuális csatornán.

Hozzátette: Magyarországon 1,6 millió embernek van, és legalább még egymilliónak kellene nyugdíj-előtakarékossági számlába, nyugdíjbiztosításba, vagy nyugdíjpénztári megtakarításba fektetnie, mégpedig a mostaninál korábban, akár huszonéves korban.

Elmondta: a magyarországi nyugdíj-előtakarékossági formák nagyon jó hozamokat termelnek. Az ügyfelek bizalmát tovább növelné, ha a garanciarendszert a nyugdíjpénztári szektorra is minél tágabban kiterjesztenék - fűzte hozzá, megjegyezve, hogy az MNB a tavasszal publikált versenyképességi jelentésében is javaslatot tett erre.

Kiemelte: a válság bármikor jöhet, így az időskori előtakarékoskodás mellett a folyamatos megtakarítás is fontos. Ebből a szempontból van hová javulni, mivel uniós átlagban a hosszú távú megtakarítások aránya a GDP 45 százaléka, míg Magyarországon ennek csak ötöde, körülbelül 9 százalék - tette hozzá Binder István.

.