Hirdetés

Kiadós esőre, felhőszakadásra készüljön - Még a rendőrség is figyelmeztet
MTI/Czeglédi Zsolt

Kiadós esőre, felhőszakadásra készüljön - Még a rendőrség is figyelmeztet

Időjárási hírek

police.hu/met.hu

2019.11.04. 17:37

Másodfokú figyelmeztetést adtak ki több megyére.

Hirdetés

Az Országos Meteorológiai Szolgálat  2019. november 4-én kiadott figyelmeztető előrejelzése szerint többfelé, több hullámban lehet csapadék, északon tartós eső, míg délebbre eleinte záporok, helyenként zivatarok alakulnak ki, majd a kora esti óráktól ezeken a vidékeken is az eső lesz a jellemző.

Figyelmeztető időjárás-előrejelzés - Eső

Figyelmeztető időjárás-előrejelzés - Eső - Forrás:met.hu

Hétfőn estig északkeleten még kisebb eső (pár mm) előfordulhat, majd éjszaka átmeneti csapadékszünet várható.

Kedden egy ciklon vonul át felettünk, melyhez kapcsolódóan - különösen az ország északi, északnyugati felén - ismételten nagy mennyiségű csapadékra lehet számítani.

A ciklon melegfronti csapadéka már a reggeli órákban eléri hazánkat és kedden napközben nagyjából a Nagykanizsa-Budapest-Miskolc tengelytől északnyugatra várható belőle jelentős mennyiségű eső.

A késő délutáni, esti órákban a már említett tengely széles sávjában a ciklon hidegfrontjához kapcsolódóan újabb intenzív, felhőszakadásszerű csapadékra van kilátás.

A hidegfront mentén beágyazott zivatarok is előfordulhatnak, melyeket viharos széllökések (60-70 km/h) és felhőszakadás kísérhet. Az intenzív csapadékzóna az este, éjszaka folyamán gyengülve fokozatosan kelet felé helyeződik, nyugat felől pedig megszűnik a csapadéktevékenység.

Az esős időjárás a következő napokban is folytatódik, néhol tartós lesz. A nagyobb mennyiségben lezúduló csapadék, az érintett területeken jelentősen nehezíti a biztonságos közlekedést - írja a police.hu.

Fontos, hogy a járművezetők mindig az időjárási, látási és útviszonyoknak megfelelően vezessék gépjárműveiket, próbáljanak meg alkalmazkodni a megváltozott útviszonyokhoz! Nagyobb követési távolság tartásával elkerülhetők az erre az időszakra leginkább jellemző balesetek.

Lassabb, körültekintőbb, előrelátóbb vezetéssel meg lehet előzni a gyalogos baleseteket is, még ha azt a gyalogos figyelmetlensége is váltaná ki.