Hirdetés

Ónos eső és havazás jön - Több megyére első és másodfokú figyelmeztetést adtak ki hétfőre

Ónos eső és havazás jön - Több megyére első és másodfokú figyelmeztetést adtak ki hétfőre

MTI/met.hu

2019.12.02. 01:23

Téliesre fordul az időjárás. Első és másodfokú figyelmeztetések hétfőn.

Hirdetés

Többfelé a havazás, néhány megyére az ónos eső veszélye miatt adott ki figyelmeztetéseket hétfőre az Országos Meteorológiai Szolgálat. 

A hétfő hajnali, reggeli órákban a Bakonyban, a Dunántúl északkeleti felén, Pest megye déli részén (intenzív) ónos eső is előfordulhat.

Figyelmeztető időjárás-előrejelzés - Ónos eső

Figyelmeztető időjárás-előrejelzés - Ónos eső - Forrás:met.hu

Az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésük szerint az ónos eső veszélye miatt a fővárosra, Pest és Fejér megyére másodfokú, Komárom-Esztergom és Veszprém megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

Figyelmeztető időjárás-előrejelzés - Havazás

Figyelmeztető időjárás-előrejelzés - Havazás - Forrás:met.hu

Emellett a havazás miatt Budapestre, Pest, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére adták ki a figyelmeztetést.

Hétfőn téliesre fordul az időjárás. Hétfő estig többfelé lehet havazásra, vegyes halmazállapotú csapadékra számítani.

Időjárás-előrejelzés hétfő délelőttre

Időjárás-előrejelzés hétfő délelőttre - Forrás:met.hu

Hétfőn az érkező csapadék az ország északkeleti harmadán (nagyjából a Budapest-Debrecen vonaltól északra) döntően hó lesz. Ebben a térségben már hétfő reggelre is akár 5 centiméteres hóréteg boríthatja a tájat, hétfő estig pedig összességében 2 - 8 centiméter friss (tapadó) hó valószínű, helyenként azonban a 10, hegyekben pedig a 15-20 centiméter is elérheti a hóréteg vastagsága. 

Az ország más tájain eleinte főként eső lesz a jellemző csapadék, majd a hétfő délelőtti óráktól kezdve észak felől egyre nagyobb területen válthat át az eső havas esőbe, majd havazásba. Ebből megmaradó (maximum 5 centiméter) hó inkább a magasabban fekvő területeken valószínű.

Hétfőn délelőttől egyre nagyobb területen kísérhetik élénk, a magasabb hegycsúcsokon erős lökések az északiasra forduló szelet, mely elsősorban a Dunántúli-középhegységben hófúvást eredményezhet.

Időjárás-előrejelzés hétfő délutánra

Időjárás-előrejelzés hétfő délutánra - Forrás:met.hu

A lehullott hó a hegyeket és az Északi-középhegység területét leszámítva mindenütt olvadni fog. A legmagasabb nappali hőmérséklet -1 és +4 fok között valószínű.

.