Ezért fontos házassági vagy élettársi szerződést kötni

alon.hu

2020.02.09. 15:28

Egyre többen kötnek házassági vagyonjogi szerződést.

Bár még nem ez a legjellemzőbb, de növekszik azoknak a száma is, akik azzal céllal kötnek házassági vagy vagyonjogi szerződést, hogy elkülönítsék az adósságaikat, és így megóvják a családi vagyon egy részét.

A leggyakrabban azok kötnek vagyonjogi szerződést, akik nem az első kapcsolatukban élnek és jelentősebb vagyonnal rendelkeznek. 

A 2014-ben hatályba lépett polgári törvénykönyv által létrehozott nyilvántartást egyre többen használják, a bejegyzések száma másfél ezerre tehető évente.

A házassági és élettársi vagyonjogi szerződés nemcsak a kapcsolat megszűnése esetén segítheti a feleket, hanem fontos lehet akkor is, ha a férj vagy a feleség a vállalkozásához vagy egyéb célból hitelt vesz fel.

Ha a szerződésben világosan el van határolva, mi számít különvagyonnak, akkor a házastárstól e vagyonból nem követelhető tartozás.

A bejegyzést a házasfelek (illetve az élettársak) kizárólag személyesen kérhetik a lakóhelyük vagy a tartózkodási helyük szerint illetékes vagy a szerződést közjegyzői okiratba foglaló közjegyzőtől.

.