Változást vár a szakma az iparűzési adóban

MTI

2020.02.11. 14:55

Az árbevételhez kötött iparűzési adó főleg a kiskereskedőknek hátrányos.

Nagyon időszerű változtatni a helyi iparűzési adó jelenlegi szabályozásán, főleg a magyar mikro- és középvállalkozások érdekében - mondta Perlusz László, a Vállalkozók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára kedd reggel az M1 aktuális csatornán annak kapcsán, hogy az adó gazdasági növekedést ösztönző átalakítását javasolja a Nemzeti Versenyképességi Tanács a kormánynak.

Perlusz László szerint a jelenlegi, árbevételhez kötött iparűzési adó főleg a kiskereskedőknek hátrányos.

Hozzátette, ez az adónem nem veszi figyelembe az adott cég nyereségességét, másrészt az iparűzési adónál megmaradt a feltöltési kötelezettség, amely rosszul érinti a szezonális bevétellel rendelkező vállalatokat.

A kötelezettség azt jelenti, hogy a cégeknek előre meg kell becsülniük az iparűzési adó várható éves összegét, s erre feltölteni a számlájukat. Ez a szabály likviditási gondokat okozhat, és ha a vállalkozások alulbecslik az összeget, akkor még bírságra is számíthatnak.

Varga Mihály pénzügyminiszter egy héttel ezelőtt jelentette be, hogy az értékcsökkenési leírás és a kutatás-fejlesztési költségek nagyobb arányú levonását tennék lehetővé az iparűzési adó kiszámításakor, a feltöltési kötelezettséget pedig megszüntetnék.

.