Jár a repülőjegy-visszatérítés, ha az utas dönt úgy, hogy nem utazik

MTI

2020.03.18. 17:05

Ezt a közlekedésért felelős uniós biztos jelentette ki.

A koronavírus-járvány eddig nem látott fennakadásokat és zavarokat okoz az európai közlekedésben, az Európai Bizottság azonban mindent megtesz azért, hogy ebben a példátlan helyzetben, az utasok jogai ne sérüljenek - hangsúlyozta Alina Valean, közlekedésért felelős uniós biztos szerdán Brüsszelben.

Ismertette, járattörlés esetén a szállítónak vissza kell térítenie a jegyárat, illetve mindent meg kell tennie az utasok átirányításáért. Abban az esetben is vissza kell téríteni a jegy típusától függően a kifizetett összeget, ha az utas dönt úgy, hogy nem utazik, illetve utalványt biztosíthatnak a későbbi utazásokra.

A brüsszeli uniós testület szerdán iránymutatást tett közzé az uniós tagállamok számára, amelyek elősegítik az utasok jogérvényesítési lehetőségeit, különös tekintettél azokra, akik légi-, vasúti-, vagy tömegközlekedést vesznek igénybe.

A koronavírus-járvány terjedésével összefüggésben több légitársaság függesztette fel járatait, több országban szünetel a nemzetközi vasútforgalom és korlátozott a tömegközlekedés is.

.