Itt vannak a pénteki oktatási anyagok, nem csak diákoknak

Koronavírus

MTI

2020.03.19. 19:27

A törökök kiűzése és József Attila is szerepel az M5 pénteki oktatási sávjában

Történelemből a törökök kiűzése, rendhagyó osztályfőnöki óra és József Attila költészete is szerepel az M5 kulturális csatorna pénteki oktatási sávjában

- közölte a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA)  csütörtökön az MTI-vel.

A Felsős című műsor péntek reggel 8 órakor biológiával és földrajzzal indul, felszín alatti vizeinkről Horváth Judit geológus beszél. Az adásban a vezetékes ivóvíz útjára, valamint a hazai termálvizek jelentőségére is fény derül. Magyar irodalomból Gárdonyi Géza Egri csillagok című művéről lesz szó, történelemből a törökök kiűzésének fontosabb állomásait, a háttérben zajló társadalmi-politikai-gazdasági folyamatokat és összefüggéseket Varga Szabolcs történész segít megérteni.

Matematikából szöveges feladatokat oldhatnak meg a diákok, majd a Vocapella kórus tagjainak és vezetőjüknek, Novák-Szabó Lívia karnagynak köszönhetően a nézők megtudhatják, hogy milyen műveket énekeltek a reneszánsz és barokk korabeli kórusok. A rendhagyó osztályfőnöki óra Komlóczi Zoltán zene és drámatanár segítségével zajlik majd, a Szólalj meg! című sorozat pedig az angol és az orosz nyelvvel foglalkozik.

Az Érettségi című műsorban déltől József Attila költészete kerül a középpontba. Matematikából a logaritmus definíciójával, érettségi példákkal és a gyakorlati alkalmazással foglalkozhatnak az érdeklődők, földrajzból a népesség nemenkénti koreloszlása, történelemből pedig a sztálini diktatúra legfőbb jellemzői lesz a téma.     

Este 20 órától a Mindenki Akadémiájában arra keresik a választ, hogy megjelenhetnek-e a fizika törvényszerűségei a festészetben.     

Az M5 kulturális csatorna oktatási tartalmaival igyekszik segíteni az otthon tanuló diákokat. Minden hétköznap reggel 8-tól este 20.30-ig a biológia, földrajz, matematika, történelem, nyelvtan és irodalom tantárgyaké, valamint a nyelvtanulásé a főszerep.

A Felsős és az Érettségi című műsorok az általános iskolai és a gimnáziumi évfolyamoknak, a Szólalj meg! című sorozat a nyelvet tanulóknak szól. A Mindenki Akadémiája az egyetemi tananyagokba nyújt betekintést.

.