Koronavírus - 86 lélegeztetőgépet hozott a Kínából érkezett újabb repülőgép

Koronavírus

MTI

2020.03.24. 12:47

Egészségügyi védőfelszereléseket és lélegeztetőgépeket is hozott a Kínából érkezett újabb repülőgép.

Közel 70 tonnányi orvosi eszközt és egészségügyi védőfelszerelést szállított Budapestre a kedden, a kora reggeli órákban megérkezett járat. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) és a Semmelweis Egyetem közös beszerzésének részét képező újabb szállítmány a több mint 3 millió szájmaszk mellett 86 lélegeztetőgépet is tartalmaz - közölte a szaktárca az MTI-vel.

Közleményük szerint a Suparna légitársaság charterjárata háromnapos, a hétvégére is kiterjedő előkészítés után helyi idő szerint hétfőn délután szállt fel Sencsenből. A Boeing 747-es óriásgépet Orbán Viktor miniszterelnök, Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora és Tuan Csie-lung, a Kínai Népköztársaság budapesti nagykövete fogadta a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. A teljesen megrakodott repülőgép egyebek mellett

86 lélegeztetőgépet, 100 ezer védőruhát, 100 ezer pár kesztyűt, 100 ezer tesztet és több mint 3 millió orvosi maszkot hozott Magyarországra.

Az eszközök beszerzését az ITM megbízása alapján a Semmelweis Egyetem bonyolította le, gyors leszállításukat a magyar és kínai szervezetek, hatóságok és vállalatok szoros együttműködése tette lehetővé. A létfontosságú termékeket hazai egészségügyi intézmények használhatják fel az orvosok, ápolók védelmére, az ellátásra szoruló betegek kezelésére - írták.

A kormány mindent megtesz az egészségügyi védekezéshez szükséges készletek növeléséért. A közeljövőben újabb, orvosi eszközöket és védőfelszereléseket tartalmazó szállítmány érkezik Kínából Magyarországra - írta az ITM.

.