Hirdetés

Távolságtartó matricák, szájmaszkok, fizetési halasztások - Összefogott az ország
MTI/Varga György

Távolságtartó matricák, szájmaszkok, fizetési halasztások - Összefogott az ország

Koronavírus

MTI

2020.03.27. 19:57

Távolságtartó matricák, szájmaszkok, fizetési halasztások és további intézkedések. Pécsen kivilágítják a tévétornyot.

Hirdetés

Padlóra ragasztható matricákkal segítik Budapesten, hogy az élelmiszerboltokban a vásárlók megfelelő távolságot tartsanak egymástól a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetben.

Szombathelyen és Kecskeméten maszkokat varrat az önkormányzat, Debrecenben pedig azt jelentette be a polgármester, hogy az önkormányzat egyelőre nem tervez elbocsátásokat.

Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes a közösségi oldalán közölte: a vásárlókat és a boltosokat is segíteni szeretné a főváros azzal, hogy olyan matricákat gyártat, amelyek felhívják a figyelmet a távolságtartásra vásárlás közben és segítenek abban, hogy ne legyen zsúfoltság a boltokban. A tapasztalatok szerint ugyanis sok üzletben a vásárlók a megfelelő távolságot találomra állapítják meg. Ezért padlóra ragasztható, a megfelelő távolságot jelző matricákat készítettek, ezek és a kiszállításuk is ingyenes, de internetről is letölthetők.

Szombathelyen a koronavírus-járvány miatt az önkormányzat minden családnak ingyen juttat el 2 darab szájmaszkot és egy tájékoztatót. A szájmaszkokat a helyi Styl Ruhagyár Rt. készítette. A szájmaszkokat a varrodában önkéntesek borítékolták és szintén önkéntesek juttatták el a szombathelyi családoknak.

Zalaegerszegen hét pontból álló helyi gazdaságvédelmi intézkedési csomagot jelentett be Balaicz Zoltán polgármester. Az intézkedések között szerepel, hogy a válsághelyzet idejére 50 százalékkal csökkentik az önkormányzati tulajdonban lévő helyiségek bérleti díját azon vállalkozások esetében, amelyeket érint a nyitvatartási idő korlátozása. Fizetési halasztást, illetve részletfizetési lehetőséget kapnak a helyi adókra vonatkozóan az ezt igénylő vállalkozások. A fizetési könnyítések igénylése esetén nem kell pótlékot sem fizetni, a magánszemélyek és a vállalkozások 12 hónapos pótlékmentes részletfizetési lehetőséget is kaphatnak adóügyek esetén, továbbá felfüggesztik az adóügyek miatt elrendelt végrehajtási eljárásokat a veszélyhelyzet idejére.

Szentesen a lejáró települési támogatásokat - rendszeres gyermekvédelmi és lakhatási támogatás - automatikusan meghosszabbítják a veszélyhelyzet végéig. A kis- és közepes vállalkozások részletfizetést vagy fizetéshalasztást kérhetnek a helyi iparűzési adó befizetésére, a nem lakáscélú önkormányzati ingatlant bérlő cégek pedig lehetőséget kapnak arra, hogy a második negyedévi bérleti díjat az év második felében fizessék meg - jelentette be Szabó Zoltán Ferenc polgármester, jelezve, az első becslések szerint a járvány havonta 50 millió forint bevételkiesést okoz az önkormányzatnak.

Még nincs vége! A cikk folytatódik a következő oldalon.
.