Az egész ország területén növekszik a fertőzöttek száma

Koronavírus

MTI

2020.04.02. 14:57

Az asztma és az allergia is olyan krónikus megbetegedés, amely többletkockázatot rejt magában ebben az időszakban.

Az egész ország területén egyértelműen növekszik a fertőzöttek száma - emelte ki az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs csütörtöki online sajtótájékoztatóján. Müller Cecília elmondta:

az elmúlt 24 órában 585-re emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma Magyarországon, egy ember meghalt. Az elhunyt szív- és érrendszeri, valamint anyagcsere-betegségben szenvedett.

Vele 21-re emelkedett az elhunytak száma. Hangsúlyozta azt is, hogy a gyógyultak száma is növekszik, ők jelenleg 42-en vannak.

A tisztifőorvos mindenkitől azt kérte, hogy a fertőződés esélyét minden lehetséges módon csökkentsék: ne találkozzanak másokkal, ha mégis, tartsák a másfél méteres távolságot, és csak akkor hagyják el otthonukat, ha feltétlenül szükséges.

Fontos az otthoni környezet tisztán tartása, rendszeres fertőtlenítése is.

Így érdemes többször áttörölni a számítógép, laptop, telefon klaviatúráját, képernyőjét és azokat a felületeket, amelyeket gyakran megérintünk, vagyis a villanykapcsolókat, fogantyúkat, vagy a liftek kilincseit.

Müller Cecília szerint a munkába járásnál - ha megoldható - célszerű saját autót használni, és kéri, csak egészségesek utazzanak együtt az autóban, lehetőség szerint az utas a hátsó ülésen.

Az autóban is érdemes fertőtleníteni a kormányt, a műszerfalat, a gombokat, a navigációhoz használt felületeket, a kilincseket.

Továbbra is alapvetés, hogy ha bárhova megérkezünk, azonnal kezet kell mosni.

Annak, aki tömegközlekedik, érdemes megterveznie az utazást, és a járműveken is tartania kell a többiektől a másfél méteres távolságot.

A kapaszkodókat meg lehet fogni papírzsebkendővel, amelyet leszállás után a szemetesbe kell dobni

- hívta fel a figyelmet. Kérdésre válaszolva az országos tisztifőorvos elmondta, hogy a krónikus betegek folyamatban lévő terápiájáról minden esetben a kezelőorvos dönt. Jelezte, az intézmények megkapták az egészségügyi szakmai kollégium tagozatainak állásfoglalását 62 szakmára vonatkozóan, és ez alapján az orvos dönt a kezelésekről, a folytatásukról. A kórházaknak kiadták a koronavírus-kézikönyvet, amely többek között a kezelésre vonatkozóan is ad információt az orvosoknak.

Szintén kérdésre válaszolva Müller Cecília beszélt arról is, hogy az egyes emberek genetikai állománya befolyásolja, ki mennyire sérülékeny a vírussal szemben, azonban megjegyezte: "ez még egy nyitott kérdés, sok vizsgálat zajlik ezen a területen is". Ezekből a vizsgálatokból fognak a szakemberek információhoz jutni arra vonatkozóan, hogy egy fertőződést követően kialakul-e védettség és az milyen tartós lesz - tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy hányszor kell tesztelni valakit ahhoz, hogy biztos eredmény szülessen, Müller Cecília elmondta: a vírus jelenlétét kimutató laborvizsgálatból kettőt végeznek. Hozzátette: akkor tekinthető valaki gyógyultnak, ha a klinikai tünetek elmúltak és háromszor egymás után negatív lett a laboratóriumi lelete.

A szakember kitért arra is, hogy asztma és az allergia is olyan krónikus megbetegedés, amely többletkockázatot rejt magában ebben az időszakban.

A szájmaszkok utcai használatával kapcsolatban Müller Cecília kifejtette: ha valaki beteg, lehetőleg ne menjen utcára, ha mégis, akkor mindenképpen hordjon maszkot. Ha valaki egészséges és úgy érzi magát biztonságban, hogy hordja a maszkot, viselje, de figyeljen a helyes használatára. A maszkot ne tapogassuk, ne nyúljunk alá, mert ez is fertőzésveszélyes - figyelmeztetett.

Müller Cecília beszélt arról is, hogy ha valakit a házi karanténban ér baleset, súlyos esetben mentőt kell hívni hozzá, amely kórházba viszi őt. Ha enyhébb a gond, akkor a háziorvost kell felhívni. Kérdésre reagálva kitért arra is, hogy a jelenlegi ismeretek szerint a szúnyogok és egyéb rovarok nem terjesztik a koronavírust.

.