Csehországban továbbra is kötelező a szájmaszkok köztéri használata

Koronavírus

MTI

2020.04.15. 16:43

Húsvétkor sokan nem tartották be a kötelező szabályokat.

Bár a következő hetekben Csehországban fokozatosan feloldják az üzleti életet, szolgáltatásokat és vállalkozásokat korlátozó, a koronavírus-járvány miatt elrendelt intézkedéseket, a szájmaszk kötelező köztéri használatának eltörlése nincs még napirenden - közölte Adam Vojtech egészségügyi miniszter szerdán a közszolgálati rádióban.

 "Megegyeztünk (a kormányban), hogy ezt a kötelezettséget egyelőre nem szüntetjük meg. Az arcmaszkok, mint rendkívül fontos intézkedés, beváltak" - szögezte le a miniszter. Az arcmaszkok kötelező használatának enyhítése szerinte a járvány további alakulásának függvénye.

Csehországban szerda reggel 6151-re emelkedett az új koronavírus által fertőzöttek száma, ami 92-vel több, mint kedden. A növekmény azonban már harmadik napja száz alatt van, a korábbi napok átlagának a felét sem éri el.

Jan Hamácek belügyminiszter szerint ez a kedvező statisztika azonban a közeli napokban, amikor megmutatkozik a szabályok lazább húsvéti kezelése a lakosság részéről, újra romolhat.

"Húsvétkor sokan nem tartották be a kötelező szabályokat. Attól tartok, hogy ennek hatása 7-8 nap múlva megmutatkozhat" - válaszolta Hamácek a közszolgálati hírtelevízió kérdésére.

Csehországban az első fertőzést március elsején mutatták ki. Eddig 137 409 tesztet végeztek el. A szerdai tesztek száma meghaladja a hatezret. A Covid-19 betegség áldozatainak száma szerda reggel 163 volt, 16-al több mint kedden. A kigyógyultak száma szerdán 149-cel 676-ra emelkedett.

.