Maszkok, tesztek és lélegeztetőgépek érkeztek Magyarországra

Koronavírus

MTI

2020.04.07. 18:56

Fontos a határmeneti gazdasági együttműködés fenntartása is, a munka miatt ingázók érdekében megállapodásokat kötött Magyarország a szomszédos államokkal.

Szlovákia felé 10 átkelő van nyitva, Románia felé 6 volt, de a román külügyminisztérium és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség közös kérésére kinyitottak még 3-at, Szlovénia felé 3 volt nyitva, e mellé további 2-t nyitottak. Horvátország felé 7 határátkelő működik, Ausztria felé a 30-ból 8 van nyitva. Ukrajna és Szerbia a saját állampolgárai előtt is lezárta határait, de Magyarországról Szerbia felé 3 átkelő nyitva van a teherforgalom számára, és Magyarország kérte még 2 megnyitását. Ukrajna felé pedig a teherforgalomban működik a záhonyi átkelő, és Magyarország kezdeményezte, hogy személyforgalomra is legyen lehetőség - sorolta.

A gazdaságvédelmi akciótervről szólva Szijjártó Péter azt mondta: az egyik fontos cél a munkahelyek megtartása. Ennek érdekében megkezdődik a részmunkaidős foglalkoztatás bértámogatása, a munkaerőköltségek 70 százalékának állami átvállalása mellett pedig az Eximbank 400 milliárd forintos beruházási hitelkeretet nyitott a kis- és középvállalkozások (kkv-k) számára. Az Eximbank 50 milliárd forintos garanciaprogramot is indít a vállalati hitelekhez kapcsolódva. Mivel pedig a járvány miatt a fizetési határidők egyre inkább kitolódnak, ennek áthidalására az exportáló kkv-nak 150 milliárdos biztosítási program is nyílik. A kormány az új munkahelyek létrehozása érdekében új beruházásösztönzési formákat is kialakít - jelezte.

A külügyminiszter képviselői kérdésekre válaszolva hangsúlyozta, hogy készek segíteni a határon túli magyaroknak, és erről konzultálnak a szervezeteikkel, a nemzetpolitikát ugyanis járvány idején sem szabad háttérbe szorítani.

Kérdésre válaszolva elmondta azt is: van külföldi magyar misszióban megfertőződött magyar diplomata.
Képviselői felvetésekre reagálva Szijjártó Péter megjegyezte: érthetetlen számára, hogy egyes nyugati kormányoknak a jelenlegi helyzetben is van energiájuk a jogállamiságról folyó vitákra.

.