Több városban szabályozzák a piacok, boltok látogatását

Koronavírus

MTI

2020.04.14. 19:57

Koronavírus - Több városban szabályozzák a piacok, boltok látogatását az idősek védelmében 

Csurgón az önkormányzat honlapja arról adott hírt, hogy rendszeresen fertőtlenítik a város köztereit, játszótereit, parkjait köztéri elemeit.

Bátonyterenyén a múlt hét végén kezdték el a járványügyileg legveszélyesebb közterületek fertőtlenítését. A boltok, posták, egészségügyi intézmények, gyógyszertárak környékét, a buszmegállókat, aluljárókat fertőtlenítik, továbbá lepermetezik a gyalogos közlekedést segítő korlátokat, a padokat és a szeméttárolókat is.

2020-ban elengedik az építményadó befizetését a lakosság számára - közölte Nagy-Majdon József polgármester. A városvezető közösségi oldalán tudatta azt is, hogy újratervezik az idei költségvetést. A pénzügyi döntések között ismertette, hogy a polgármesteri és alpolgármesteri költségtérítést a járványhelyzet alatt a védekezésre fordítják, a képviselők és külsős bizottsági tagok tiszteletdíja - újratárgyalásig - nulla forint lesz, a városi cégek vezetői fizetésük 70 százalékát kapják a járványhelyzet végéig.

Szerdán kezdődik a Békés Megyei Központi Kórház (BMKK) gyulai tagintézményében kezelt betegek áthelyezése, a fekvőbeteg-ellátást igénylőket a békéscsabai Réthy Pál Kórházba, a BMKK másik tagintézményébe veszik fel - olvasható a kórház honlapján. A pszichiátriai fekvőbeteg-ellátás, a felvétel április 20-ig a gyulai kórház pszichiátriai osztályán marad, ezt követően a rendelőintézetben vehető igénybe az ellátás. A krónikus osztályok betegei előreláthatóan április 17-19. között kerülnek át az intézmény másik kórházi osztályára vagy szociális intézménybe.

A gyulai Pándy Kálmán Tagkórházban - a működési feltételek rögzítettsége miatt - tovább működik a sürgősségi betegellátás, a fertőző osztály, a klinikai onkológiai centrum, a koraszülött intenzív centrum, a szívkatéteres kardiológia, valamint a tüdőgyógyászat - írják.

 A gyulai tagkórházban a miniszteri utasításoknak megfelelően készülnek a tömeges koronavírus-megbetegedések ellátására:csaknem 300 ágyon fogják biztosítani a lélegeztetésre szoruló betegek ellátását, ezen felül több mint ezer ágyon a fertőzött betegek gyógykezelését.

.