Már lehet pályázni az új kkv-konstrukcióra - Egy feltétellel

MTI

2020.05.29. 06:37

Péntektől lehet pályázni az új kkv-konstrukcióra. Egy feltételhez kötötték.

Péntektől lehet beadni a pályázatokat a gazdaságvédelmi akcióterv keretében a mikro-, kis- és középvállalkozások (kkv) támogatására indított 50 milliárd forint keretösszegű konstrukcióra, az első kifizetésekre már június első felében sor kerülhet - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) államtitkára csütörtökön az M1 aktuális csatornán.

György László kifejtette: arra számítanak, hogy a program révén 60 ezer magyar munkahelyét tudják megerősíteni és megőrizni. 

A konstrukció egyebek mellett abban tér el a többitől, hogy az egész országban elérhető, mindenhol 70 százalékos támogatásintenzizással - 100 forintnyi beruházásból 70 forintot magára vállal az állam -, és nagyon széles körben felhasználható.

Lényegében az az egyetlen kritérium, hogy meg kell tartani az áprilisi foglalkoztatotti létszám 90 százalékát - emelte ki az államtitkár.

A konstrukció sajátossága, hogy visszatérítendő forrásként jelenik meg a vállalkozásoknál, és ha teljesítik a foglalkoztatási kritériumot és más feltételeket, vissza nem térítendő támogatássá válik.

Azért is jó ez a konstrukció, mert így előre oda tudják adni a vállalkozásoknak a pénzt - tette hozzá. Például, egy 249 fős vállalkozás 153,5 millió forint támogatáshoz juthat ebben a konstrukcióban.

Az államtitkár szerint az első támogatási szerződéseket két héten belül meg tudják kötni.

.