Hirdetés

Fokozatosan nyitnak a vidéki települések
pixabay

Fokozatosan nyitnak a vidéki települések

MTI

2020.05.04. 20:30

Koronavírus - Fokozatosan nyitnak a vidéki települések

Hirdetés

Hétfőtől fokozatosan "nyitnak" a vidéki települések, élve a Budapesten és Pest megyén kívüli enyhébb szabályozás adta lehetőségekkel. A koronavírus-járványban felfüggesztett szakrendelések telefonos előjegyzéssel vehetők újra igénybe.

Debrecen utcáin lényegesen többen voltak hétfőn, mint a korábbi napokban, nőtt a kerékpárosok száma is - tapasztalta az MTI tudósítója. A Nagyerdő parkerdei része még le van zárva, a stadion és az állatkert környékén sok fiatalt és gyerekes családot lehetett látni. Elkezdtek benépesülni az éttermek, kávézók teraszai is.

Nyíregyházán ezen a héten megnyithat a Tokaji úti nagypiac; az összes piacon kötelező a maszk vagy az arcot eltakaró kendő viselése, az idősek továbbra is 10 és 12 óra között vásárolhatnak. Veszprémben is kötelező a szájmaszk viselése a piacokon, a tömegközlekedési eszközökön, az üzletekben. A játszóterek és a szabadtéri sportpályák fokozatosan nyílnak meg.

Szeged belvárosában a kávézók, cukrászdák teraszain sok vendég ült. Néhol plexiből készült kiadóablakon keresztül az eladótérből adják a kávét, a legtöbb helyen azonban pincér szolgál ki.

Szolnokon megnyitották a tiszaligeti teniszpályákat, május 9-étől fokozatosan a kültéri sportpályák és a játszóterek is látogathatók. Telefonos egyeztetés után, időpont kérésével újra felkereshetik a helyiek a háziorvosukat, gyermekorvosukat, fogorvosukat. A 65 év felettiek a piacokra továbbra is 8 és 10 óra között mehetnek.

Tiszafüreden várhatóan május közepén nyitják meg a játszótereket és a szabadtéri sportpályákat. A strand előreláthatólag júniustól lesz látogatható.

Miskolcon a vendéglátóhelyek esetében a közterület-használati engedély iránti kérelmet elektronikusan is be lehet nyújtani, nyolc napon belül elbírálják, és az engedélyt a benyújtás napjára visszamenőlegesen adják ki. A teraszok használata ingyenes.

Szombathelyen a közterületi teraszok növelésével segítik a vendéglátóhelyeket, amelyeknek a nagyobb terület után sem kell magasabb díjat fizetniük.

Kecskeméten új települési támogatási formát vezettek be. Ezt azok igényelhetik, akik március 11. és szeptember 30. között veszítették vagy veszítik el munkahelyüket. Három hónapon keresztül havi 20 ezer forintra jogosult az, akinek családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a nettó minimálbért.

Még nincs vége! A cikk folytatódik a következő oldalon.
.