Hirdetés

Fokozatosan nyitnak a vidéki települések
pixabay

Fokozatosan nyitnak a vidéki települések

MTI

2020.05.04. 20:30

Hirdetés

Kiskunfélegyházán keddtől nyitják a játszótereket és a szabadtéri sportpályákat. A városi strand előreláthatólag május 29-én nyit. Az újranyitott kerthelyiségek és teraszok után szeptember 1-jéig nem kell közterület-használati díjat fizetni.

Szekszárdon hétfőn megnyitotta intézményeit a városi sportközpont az egyesületek előtt, amelyek zártkapus rendezvényeket tarthatnak. Május 9-től megnyílik a piac is, ahol 8 és 12 óra között csak a 65 évesnél idősebbek vásárolhatnak. Szeptember 30-áig nem kell fizetnie a közterület használatáért annak az étteremnek, amely most nyit teraszt. Több étterem már hétfőn megnyitotta a kerthelyiségét, mások csak hétvégén, szűkített menüvel várják a vendégeket.

Egerben újra kinyithatnak az éttermek teraszai, és a napokban megnyitják a strand szabadtéri részét, a stadiont, a felsővárosi sporttelepet, valamint a Bárány uszodát. Szerdától ismét használhatók lesznek a játszóterek, és szombattól a Dobó István Vármúzeum szabadtéri része is látogatható lesz.

Gyöngyösön már látogathatók a szabadtéri sportlétesítmények és játszóterek, a vendéglátóhelyek teraszai is megnyithatnak. A városi tömegközlekedést egyelőre nem indítják újra.

Kaposváron befejeződött a szájmaszkok kézbesítése, az önkormányzat minden háztartásba két ilyen védőeszközt juttatott el. Dolgoznak a helyi gazdaság újraindításán, kérdőíveken várják a vállalkozások javaslatait. A helyi autóbuszokon újra az elsőajtós felszállás van érvényben, hogy ellenőrizzék: az utasok eltakarják-e a szájukat és orrukat. Ismét lehet jegyet venni a sofőröknél, akiket elláttak védőfelszerelésekkel.

Nagykanizsán, a Kanizsa Dorottya Kórházban az újrainduló egészségügyi ellátás minden formája előjegyzéssel vehető igénybe. Az előjegyzett időpont előtt legalább 15 perccel kell érkezni, mert a sürgősségi betegellátó osztályon felállított előszűrésen mindenkinek részt kell vennie.

Sopronban a játszóterek hétfőtől ismét látogathatók a távolságtartás megtartása mellett.

Pécsen keddtől 9 és 11 óra között látogathatják a piacokat a 65 évnél idősebbek. Szerdától 5 és 15 óra között nyitva tart a központi vásárcsarnok szabadtéri része, majd május 11-től délután ötig bővítik a nyitvatartási időt és a belső terek is megnyílnak; az épületben egyszerre legfeljebb száz vásárló lehet. Keddtől a játszóterek és a parkok is használhatók, de a szülőknek maszkviselést javasolnak.

Szigetváron a játszóterek és sportpályák lezárását e héten még nem oldják fel, ahogy a fürdőét és a várét sem.

Békés megyében több helyen már hétfőn újranyitottak az éttermek kültéri részei, több vendéglátóegység a hétre tervezi a nyitást. Gyulán a közterületen létesített előkert, terasz után szeptemberig nem kell közterület-használati díjat fizetni. A játszótereket hétfőtől Gyulán és Békéscsabán ismét használhatják a gyerekek.

Balassagyarmaton a játszóterek, sportparkok és sportpályák nem egyesületi szervezésű használata május 18-áig még tilos. Megvárják, hogyan alakul a fertőzéshelyzet a következő két hétben, annak alapján döntenek a további enyhítésekről. A strandot várhatóan június 20-án nyitják meg.

Hétfőtől ismét jár a balatoni komp, de továbbra sem 40 percenként, hanem csak óránként, Szántód felől 7 és 19 óra között, Tihany felől pedig 7.15 és 19.15 között indulnak a járatok. Több balatoni településen lezárva maradnak strandok, de van, ahol megközelíthető a szezonon kívül közparkként működő szabadstrand.

.