Felvételi 2020 - Nyilvánosak a felsőoktatási ponthatárok

MTI

2020.07.23. 21:13

Itt vannak a közlemények. ELTE, BME, NKE, Széchenyi István Egyetem.

ELTE: nagyobb arányban vett fel hallgatókat az intézmény, mint valaha

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) a jelentkezők országosan "drasztikusan csökkenő" száma ellenére is nagyobb arányban vett fel hallgatókat, mint valaha - közölte az intézmény csütörtökön az MTI-vel.

Azt írták: a legtöbb gólyát idén szeptemberben az ELTE fogadja: az ország legnépszerűbb felsőoktatási intézményében 9918 elsőéves kezdheti meg tanulmányait.

Már a februári jelentkezési adatokból is kitűnt - tették hozzá -, hogy az ELTE iránt érdeklődtek a legtöbben: 100-ból 15 jelentkező jelölte meg első helyen, most pedig eldőlt, hogy 100-ból 11-en náluk tanulhatnak. Ez 2 százalékpontos növekedés a tavalyi 9 százalékos eredményhez képest - tették hozzá.

Kari bontásban, budapesti képzési helyszínen a legtöbb új felvett diák a bölcsészettudományi karra (1803) érkezik, amelyet a gazdálkodástudományi intézet (1403) követ, a harmadik pedig a pedagógiai és pszichológiai kar (1297) lett. Az egyetem legnépesebb szakjai változatlanul a jogász (700 hallgató), a programtervező informatikus alapszak (637) és a gyógypedagógia alapszak (584).

Folytatódik a dinamikus növekedés a magyar jelentkezőknek angol nyelven indított képzéseken: már 2019-ben is az előző évihez képest csaknem 30 százalékkal többen, 195-en kezdhették meg tanulmányaikat angol nyelven, az idén további 57 százalékkal többet, 307 embert vettek fel. Az egyetem legnépszerűbb idegen nyelvű szakja a gazdálkodástudományi intézet - angolul idén először induló - nemzetközi gazdálkodás alapszakja lett, ahol 87-en kezdhetik meg tanulmányaikat.

Kitértek arra is, hogy "a vidéki egyetemi központokat idén sújtó", az első helyes jelentkezéseknél tapasztalt "nagyon jelentős visszaesés" az egyetem szombathelyi képzési helyszínét elkerülte, sőt a most véglegessé vált felvételi adatok alapján a tavalyihoz képest 9 százalékkal bővült a hallgatók száma.

További kiemelkedő eredménynek nevezték, hogy az ELTE mesterszakjaira minden eddiginél több, 2432 hallgatót vettek fel.

Közleményük szerint az állami finanszírozással bekerült elsőévesek átlagpontszáma a jogász osztatlan szakon a legmagasabb (480), de kiemelkedően magas a pszichológia alapszakon (460), a fizika (445), a matematika (439) vagy éppen az angol nyelven induló nemzetközi tanulmányok (448) és a programtervező informatikus (436) alapszakosai esetében is.

Érdekességként megjegyezték azt is, hogy az ELTE-n idén a legmagasabb ponthatár (490 pont) a matematikatanár - német és német nemzetiségi nyelv és kultúra tanára szakon volt.

Még nincs vége! A cikk folytatódik a következő oldalon.
.