Felvételi 2020 - Nyilvánosak a felsőoktatási ponthatárok

MTI

2020.07.23. 21:13

BME: csaknem ötezer új hallgató kezdi meg tanulmányait szeptemberben   

Szeptembertől 4626 elsőéves hallgató kezdheti meg tanulmányait a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen (BME).

A BME csütörtöki, az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: az elmúlt években követett stratégiát folytatva idén is magas felvételi pontszámokat állapítottak meg: az alapképzésekre felvett állami ösztöndíjas hallgatók átlagpontszáma 422 pont, az önköltségesekkel együtt pedig 418,7 pont az átlag.

Kiemelték, hogy a kedvezőtlen demográfiai folyamatok ellenére is magas maradt az intézmény alapképzéseire felvett jelentkezők száma és átlagpontszáma is.

Mesterképzésben csaknem ezren kezdhetik meg ősszel tanulmányaikat.

A mostani felvételi eljárásban az egyetemre jelentkező csaknem 10 ezer diák 21 százaléka valamelyik mesterképzést jelölte meg, ami 6 százalékponttal magasabb az országos aránynál. Pedig - mint megjegyezték - a BME mesterszakjainak nagy részénél nem is ez, hanem a januári a fő felvételi eljárás (akkor több mint ezer hallgatót vettek fel az egyetem mesterszakjainak valamelyikére). Idén 27 magyarországi felsőoktatási intézménybe jelentkeztek száznál többen mesterképzésre - tették hozzá.

Kitértek arra is, hogy a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem idegen nyelvű képzései továbbra is nagyon népszerűek. A Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogram pályázatán 64 országból több mint kilencezer érdeklődő adta be jelentkezését a műegyetemre. A BME a program keretében több mint hétszáz jelentkezőt vett fel, a hallgatók több mint fele mesterképzésekre jelentkezett, doktori képzésre pedig mintegy kilencven jelentkezőt vettek fel.

A BME felhívta a jelentkezők figyelmét arra is, hogy az idei pótfelvételi eljárásban alapképzési szakjai nagy részén állami ösztöndíjas képzéseket is meghirdet majd.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) több képzésére is négyszáz feletti a ponthatár - közölte az intézmény a honlapján csütörtök este, a felvételi ponthatárok kihirdetése után.

Még nincs vége! A cikk folytatódik a következő oldalon.
.