Kilenc megyére másodfokú figyelmeztetést adott ki az OMSZ - Erre készüljön csütörtökön

Időjárási hírek

MTI

2020.07.02. 01:27

Kilenc megyére másodfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. Mutatjuk a részleteket:

Csütörtök estig a Kárpát-medence fölé délnyugat, nyugat felől eleinte száraz, majd váltakozó nedvességtartalmú, egyre labilisabb léghullámok érkeznek.

Csütörtökön a több-kevesebb napsütés mellett erőteljes gomolyfelhő-képződés várható, és több helyen fordul elő zápor, zivatar, néhol felhőszakadás, jégeső is lehet.

Zivatar és felhőszakadás veszélye miatt az egész országra, és hőség miatt is több megyére adott ki figyelmeztetéseket csütörtökre az Országos Meteorológiai Szolgálat. Az UV-sugárzás is extrém lesz.

Csütörtökön napközben országszerte lehetnek intenzív zivatarok, helyenként felhőszakadás, jégeső is kialakulhat.

A zivatarokat helyenként rövid idő alatt 20-40 milliméter csapadék, viharos szél kíséri, de egy-egy helyen 50 millimétert meghaladó csapadék, nagyméretű jég és 80-90 kilométer/órásat meghaladó szélroham is valószínű. Heves zivatar leginkább délután, kora este alakulhat ki az Alföldön. Késő estére a keleti országrészre szorulhatnak vissza az intenzívebb csapadékgócok.

Figyelmeztető időjárás-előrejelzés csütörtökre - Zivatar

Figyelmeztető időjárás-előrejelzés csütörtökre - Zivatar
Figyelmeztető időjárás-előrejelzés csütörtökre - Zivatar - Forrás:met.hu

Csütörtökre a zivatarveszély miatt Budapestre, Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy és Tolna megyére másodfokú, az ország többi megyéjére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

Figyelmeztető időjárás-előrejelzés csütörtökre - Felhőszakadás

Figyelmeztető időjárás-előrejelzés csütörtökre - Felhőszakadás
Figyelmeztető időjárás-előrejelzés csütörtökre - Felhőszakadás - Forrás:met.hu

Felhőszakadás veszélye miatt Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok megyékre másodfokú, az ország többi megyéjére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

Időjárás-előrejelzés csütörtök délutánra

Időjárás-előrejelzés csütörtök délutánra - Forrás:met.hu

Figyelmeztető időjárás-előrejelzés csütörtökre - Hőség

Figyelmeztető időjárás-előrejelzés csütörtökre - Hőség
Figyelmeztető időjárás-előrejelzés csütörtökre - Hőség - Forrás:met.hu

Hőség miatt Budapesten, Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Fejér, Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy és Tolna megyében figyelmeztetnek.

Azt írták: a középhőmérséklet - főként az ország déli felén - elérheti a 25-26 Celsius-fokot, de a záporok, zivatarok felfrissülést hoznak. Az előrejelzés szerint a legalacsonyabb hőmérséklet 15-21 fok között valószínű, a legmagasabb pedig 28-35 fok között alakul.

Felhívták a figyelmet arra is, hogy 8,2-es (extrém) UV-B-sugárzás várható. Ilyenkor normál bőrtípusnál már 15-20 perc napon tartózkodás esetén is bőrpír keletkezhet.

Azt kérik, hogy mindenki fokozottan védekezzen leégés ellen. Napközben 11 és 15 óra között kerülni kell a napozást, és mindenképpen javasolt vállat takaró póló, szalmakalap, valamint fényvédő krém használata. 

.