Leszakadt híd, járhatatlan utak - Komoly károkat okozott az esőzés (Fotók)

Fotók

MTI

2020.07.26. 21:25

Csak forralás után iható a vezetékes víz Nagyatádon.

A hétvégi heves esőzésekben helyenként 130-160 milliméternyi csapadék hullott le Somogy és Zala megye egyes területein - mondta az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője az M1 aktuális csatorna vasárnap esti műsorában.

Siklós Gabriella közölte: károk leginkább Somogy megyében, Nagyatád térségében keletkeztek. Somogy megyében ugyanis sok kis vízfolyás van, amelyek településeken vezetnek keresztül,  ilyen mennyiségű csapadékot azonban képtelenek elvezetni - emelte ki. Így volt ez a Rinya-pataknál is, ahol a korábbi legmagasabb vízállás 258 centiméter volt 2010-ben a nagyatádi vízmércén. Vasárnap délelőtt azonban 344 centiméteren tetőzött Nagyatádnál a Rinya, ami több mint nyolcvan centiméteres rekorddöntést jelent - mondta a szóvivő.

Hozzátette: vasárnap délelőtt a vízügyi igazgatóságnak geodétákat is ki kellett küldeniük Nagyatádra, ugyanis a vízmércén 300 centiméter felett nem voltak rubrikák, így tovább kellett szintezni azt, hogy követhessék a vízállást.

Tájékoztatása szerint a Rinya-patakon az ár várhatóan hétfő délelőtt ér Babócsára és ott is megdőlhet a rekord.

A belvizes területek mértéke azonban nem jelentős, bár van, ahol a föld nem tudta azonnal befogadni a nagy mennyiségű vizet - jegyezte meg.
Siklós Gabriella hangsúlyozta: ezeken a településeken önkormányzati védekezés van, ebben a vízügy szakemberei műszaki irányítókként vesznek részt.
Kitért arra: a jövőben is kell számolni az ilyen helyzetekkel, a villámárvizek a vízügyi ágazat kiemelt kérdései közé tartoznak.

Csak forralás után iható a vezetékes víz Nagyatádon, Ötvöskónyiban és Lábodon. Ezeken a Somogy megyei településeken átmeneti vízhiány várható vasárnap délutántól. Felhívták a figyelmet arra, hogy a fogyasztók a korlátozás ideje alatt a településeket körbejáró tartályautókról is vételezhetnek ivóvizet.

Galéria

.