Augusztus 20. - Ingyenes hangversenyekkel vár a Magyar Nemzeti Múzeum

MTI

2020.08.16. 13:47

Programok az ünnephez kapcsolódóan.

Hangversenyekkel is várja augusztus 20-án a közönséget a Magyar Nemzeti Múzeum, amelyet a nemzeti ünnepen ingyenesen látogathatnak az érdeklődők.

A múzeum közleménye szerint csütörtök délután Dolfin Benjámin és Károly Barna duója Johann Sebastian Bach, Wolfgang Amadeus Mozart és Gaspar Cassado művét adja elő. Bach eredetileg fuvolára (a-moll) írt szólópartitája fagott átiratban (d-moll) szólal meg Dolfin Benjámin előadásában. Mozart csellóra és fagottra írt szonátáját a bécsi klasszika könnyed és elegáns hangvétele jellemzi. Gaspar Cassado spanyol csellista és zeneszerző csellószvitje egy nagyon lírai, érzelmes szólódarab, a mű hangulatát spanyolos lüktetés határozza meg.

Dolfin Benjámin a Hannoveri Zeneművészeti Egyetem fagott szakos hallgatója, Károly Barna csellista a Bécsi Zeneművészeti Egyetem diákja.

Soós Gabriella, Berta István György és Kaczári István zongora-fagott-vadászkürt triója előadásában hangzik el Georg Friedrich Händel, Carl Maria von Weber és W. A. Mozart egy-egy műve. A Tűzijáték-szvit Händel 1749-ben írt nagyszabású, szabadtéri előadásra szánt hattételes zenekari szvitje, amelyből a La Réjouissance - örvendezés hangzik el. Ezt követi Carl Maria von Weber Fagottversenyének első tétele, majd Mozart D-dúr Kürtversenye.

Kaczári István kürtművész 2005-ben szerezte diplomáját a Debreceni Egyetem Zeneművészeti karán, jelenleg a Gödöllői Szimfonikus Zenekar Alapítvány ügyvezetője és első kürtöse. Berta István György fagottművész a Liszt Ferenc Zeneművészeti Akadémián diplomázott Janota Gábor és Fülemile Tibor professzorok vezetésével, az utóbbi 5 évet főleg turnézással töltötte. Soós Gabriella 2003-ban végzett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zongorakísérő-korrepetitor szakán, jelenleg a Gödöllői Szimfonikus Zenekar Alapítvány ügyvezetője és zongoristája.

A koncertek a Köszönjük Magyarország! programban valósulnak meg.

.