Hirdetés

Változott az előrejelzés - Öt megyére narancsriasztást adtak ki
MTI/Krizsán Csaba

Változott az előrejelzés - Öt megyére narancsriasztást adtak ki

Időjárási hírek

MTI/met.hu - Időjárás

2020.08.18. 16:37

Másodfokú, narancsriasztást adott ki öt megyére a meteorológiai szolgálat kedd késő délutánra, estére. Térképen is mutatjuk a részleteket:

Hirdetés

Budapestre és Pest megyére valamint további négy megyére már másodfokú riasztást adott ki a felhőszakadás veszélye miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat kedd délután. Az érintett területen a következő órákban intenzív záporok, zivatarok lehetnek, jelentős mennyiségű csapadék hullhat.

Figyelmeztető időjárás-előrejelzés - Felhőszakadás

Figyelmeztető időjárás-előrejelzés - Felhőszakadás
Figyelmeztető időjárás-előrejelzés - Felhőszakadás - Forrás:met.hu

Az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzés szerint a felhőszakadás veszélye miatt Budapestre és Pest megyére továbbá Bács-Kiskun, Baranya, Békés és Csongrád-Csanád megyében várhatók másodfokú riasztások.

Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg valamint Tolna megyében elsőfokú a veszélyjelzés felhőszakadás miatt.

Figyelmeztető időjárás-előrejelzés - Zivatarveszély

Figyelmeztető időjárás-előrejelzés - Zivatarveszély
Figyelmeztető időjárás-előrejelzés - Zivatarveszély - Forrás:met.hu

Zivatarveszély miatt is várható másodfokú riasztás Csongrád-Csanád megyében, míg az ország többi területén elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

Azt írták: egy újabb hullámban ismét egyre többfelé várhatók zivatarok. Elsősorban a Dél-Dunántúlon, a Dél-Alföldön, délkeleten lehetnek intenzívebb, hevesebb zivatarok, amelyeket felhőszakadás (általában 20-30, délen, délkeleten néhol 40-50 milliméternyi csapadék), óránkénti 60-90 kilométeres széllökések és jégeső kísérhet. A csapadékzóna délkelet, kelet felé halad majd, és az esti óráktól egyre inkább gyengülni fog, éjjel főként már csak keleten lehetnek zivatarok.

Szerdán a Dunántúlon csak néhol, míg keleten elszórtan lehet zivatarokra számítani. Ezekhez is elsősorban intenzív csapadék társulhat (többnyire 10-30 milliméternyi esővel), de átmeneti szélerősödés és kisebb méretű jég sem zárható ki.

.