Nem nőtt a szennyvízben a koronavírus örökítőanyaga

MTI

2020.08.20. 19:55

Ez jó hír, így nem várható nagy emelkedés a fertőzésekben.

Stagnál a szennyvízben a koronavírus örökítőanyaga - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) csütörtök délután a koronavirus.gov.hu oldalon.

Az egész ország területét lefedő szennyvízmintákból kimutatható SARS-CoV-2 vírussal kapcsolatos friss adatok alapján, a vizsgált településeken a szennyvizekben mért örökítő anyag mennyisége az előző hét eredményeihez képest minden esetben stagnál - írták.

"A legfontosabb, hogy csak a magukat egészségesnek tartó, tüneteket nem mutató egyének álljanak munkába, menjenek közösségbe, különösen tekintettel az egészségügyi, szociális és oktatási intézmények dolgozóira" - szögezték le.

Kiemelt figyelmet szükséges fordítani a higiénés szabályok betartására, az arc érintésének elkerülésére, az alapos szappanos kézmosásra vagy alkoholos kézfertőtlenítésre, a köhögési etikett betartására, a felületek rendszeres alapos fertőtlenítésére és a szellőztetésre, amellyel a jelenlegi alacsony járványügyi kockázat hatékonyan tovább csökkenthető - írták.

Hangsúlyozták továbbá, hogy a fertőzőképes vírusrészecskék nincsenek jelen a szennyvízben, a mintavételezés során a vírus örökítő anyagának jelenlétét vizsgálják, hogy az eredmények ismeretében célzott, pontosabb hatósági intézkedések történhessenek.

.