Csaló befektetési szolgáltatókra figyelmeztet az MNB

MTI

2020.09.24. 12:55

Az ismert jogosulatlan szolgáltatóit felsoroló "feketelisták" is megtalálhatóak a Nemzeti Bank honlapján.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a Magyarországon legnépszerűbb internetes keresőprogramon és vonatkozó honlapja tartalmának megújításával internetes tájékoztató kampányt indított a jogosulatlan, csaló befektetési szolgáltatókkal szemben az ügyfelek felvilágosítása érdekében - közölte a jegybank csütörtökön az MTI-vel.

A kampány részeként a magyarországi ügyfelek által leggyakrabban használt, legnépszerűbb keresőportálon az egyes jogosulatlan tevékenységhez köthető - például az "extra kamat", "magas hozam" kifejezésekre vonatkozó - kulcsszavas kereséseknél az MNB honlapján elérhető figyelmeztetések, illetve további pénzügyi ismeretterjesztő jegybanki tartalmak jelennek majd meg - vélhetően a jogosulatlan szolgáltatók hirdetéseihez egészen közel - a találati listákon.

A közlemény szerint a kampányra azért van szükség, mert az MNB piacmonitoring tevékenysége, illetve az ügyfelek bejelentései alapján azt észlelte, hogy többek között a koronavírus-járvány nyomán megnőtt internetes forgalom következményeként megszaporodtak a jogosulatlan és csalásgyanús befektetési tevékenységet reklámozó hirdetések.

A jegybank a mostani kampány mellett folyamatosan naprakészen tartja honlapjának a jogosulatlan szolgáltatók kiszűrését segítő "Figyelmeztetések" aloldalát is, hogy a befektetési szerződés megkötése előtt az ügyfelek egy gombnyomással ellenőrizhessék, hogy az adott szolgáltató vagy magánszemély rendelkezik-e pénzügyi felügyeleti engedéllyel vagy regisztrációval.

A honlapon külön lekérdezhetők a hazai, illetve külföldi jegybankok, pénzügyi felügyeletek már ismert jogosulatlan szolgáltatóit felsoroló "feketelisták".

A befektetői figyelmeztetéseket itt találja.

A jegybank emellett részletesen bemutatja az MNB által nem felügyelt eszközöket, így a befektetési arannyal, karbon kredittel, nyereségrészesedési joggal és az ICO-val (Initial Coin Offering) összefüggő ügyletek főbb jellemzőit.

A jegybank legutóbb idén májusban hívta fel a figyelmet, hogy a vírusveszély miatt otthonról online dolgozó több munkavállaló és az alacsony betéti kamatok miatt aktívabbá válhatnak az engedély nélküli internetes befektetési - sokszor piramisjátékot folytató - szolgáltatók, magánszemélyek.

Az MNB csak idén eddig mintegy 1,3 milliárd forintnyi piacfelügyeleti bírságot szabott ki a jogosulatlan szolgáltatókra, magánszemélyekre és számos büntetőfeljelentést tett a jogsértő cselekmények miatt - olvasható a jegybank közleményében.

.