Élelmiszertartalékolási útmutatót is összeállított a Nébih.
Élelmiszertartalékolási útmutatót állított össze a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), az ingyenesen letölthető kiadvány gyakorlati tanácsokat tartalmaz, amelyek nem csak veszélyhelyzetekben hasznosak, de hatékonyan segítik a tudatos otthoni "készletgazdálkodást", így az élelmiszerpazarlás csökkentését is - közölte a hivatal csütörtökön.
A közleményben felidézték: májusi "karanténkutatásukból" kiderült, hogy a legtöbb család körülbelül kétheti élelmiszertartalékot igyekezett felhalmozni. Ez a szakemberek szerint is optimális mennyiségnek tekinthető. A kétheti élelmiszertartalékkal, valamint a heti egyszeri, vagy még ritkább, esetleg online bevásárlással jelentősen csökkenthető a személyes kontaktusok száma, amely a koronavírus megelőzésének egyik legfontosabb eszköze.
1 felnőtt tápanyagszükséglete 2 hétre figyelembe véve az ajánlott makrótápanyag (fehérje-zsír-szénhidrát) arányokat
– 2 kg gabona alapú termék
Például kenyér, kétszersült, egyéb pékáru, száraztészta, rizs,
árpagyöngy, bulgur, kuszkusz.
– 2 kg húsféle
Például fagyasztott tőkehús, felvágott, szalámi, kolbász, húskonzerv,
halkonzerv.
– 7 liter tej vagy ennek megfelelő mennyiségű tejtermék
Például tartós (UHT) tej, kemény sajt, joghurt, kefir.
– 10 db tojás
– 8-10 kg zöldség- és gyümölcsféle
Jól tárolható friss zöldségek és gyümölcsök, mint például
fejes káposzta, zeller, sütőtök, hagyma, burgonya, cékla, alma,
valamint száraz hüvelyesek, savanyúságok, konzervek, befőttek.
– 0,5 liter étolaj vagy hasonló mennyiségű egyéb zsiradék
– 1 csomag vaj, esetleg margarin
– 15 dkg olajos magIvóvíz
A vezetékesvíz-ellátottság és a szolgáltatott ivóvíz minősége világviszonylatban is kiemelkedőnek számít Magyarországon. A veszélyhelyzetbe került lakosság ivóvízzel való ellátása a hatóságok elsődleges feladatai közé tartozik, ezért nem szükséges kétheti mennyiséget tartalékolni (56 liter/fő, amely a közvetlen fogyasztás mellett fedezi az ételek elkészítéséhez és a személyes
higiénia fenntartásához elegendő mennyiséget is).Bőségesen elegendő fejenként egy vagy két napi ivóvíz készletet betárazni (2×2 liter palackos víz/nap/fő).
Legalább 5-6 ételt válasszunk ki, így változatosan tudjuk összeállítani a menüt az elszigetelten töltött időszak
alatt is. Ételkészítésnél kiemelten ügyeljünk az élelmiszerbiztonságra, hiszen ebben az időszakban különösen
fontos egészségünk megóvása
- olvasható a Nébih-kiadványában. A teljes kiadvány mellékletünkből letölthető.
A felhalmozott készletek gyakran veszendőbe mennek, ezért állította össze a Nébih az útmutatót. A kiadvány hasznos tanácsokat, ötleteket tartalmaz egyebek mellett az otthoni élelmiszertartalék összetételére, tárolására, felhasználására és az élelmiszerhulladék keletkezésének elkerülésére.
Fájlnév/Méret/Feltötve | Letöltés |
élelmiszertartalékolási_útmutató_2-hétre-nebih élelmiszertartalékolási_útmutató_2-hétre-nebih (application/pdf) 2.68 mb |