Koronavírus - Ennyi élelmiszert halmozzon fel, ha karanténba kerülne

Koronavírus

MTI/nébih.hu

2020.09.25. 10:27

Élelmiszertartalékolási útmutatót is összeállított a Nébih.

Élelmiszertartalékolási útmutatót állított össze a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), az ingyenesen letölthető kiadvány gyakorlati tanácsokat tartalmaz, amelyek nem csak veszélyhelyzetekben hasznosak, de hatékonyan segítik a tudatos otthoni "készletgazdálkodást", így az élelmiszerpazarlás csökkentését is - közölte a hivatal csütörtökön.

A közleményben felidézték: májusi "karanténkutatásukból" kiderült, hogy a legtöbb család körülbelül kétheti élelmiszertartalékot igyekezett felhalmozni. Ez a szakemberek szerint is optimális mennyiségnek tekinthető. A kétheti élelmiszertartalékkal, valamint a heti egyszeri, vagy még ritkább, esetleg online bevásárlással jelentősen csökkenthető a személyes kontaktusok száma, amely a koronavírus megelőzésének egyik legfontosabb eszköze.

Miből és mennyi kerüljön a tartalékkészletbe?

1 felnőtt tápanyagszükséglete 2 hétre figyelembe véve az ajánlott makrótápanyag (fehérje-zsír-szénhidrát) arányokat
2 kg gabona alapú termék
Például kenyér, kétszersült, egyéb pékáru, száraztészta, rizs,
árpagyöngy, bulgur, kuszkusz.
2 kg húsféle
Például fagyasztott tőkehús, felvágott, szalámi, kolbász, húskonzerv,
halkonzerv.
7 liter tej vagy ennek megfelelő mennyiségű tejtermék
Például tartós (UHT) tej, kemény sajt, joghurt, kefir.
10 db tojás
8-10 kg zöldség- és gyümölcsféle
Jól tárolható friss zöldségek és gyümölcsök, mint például
fejes káposzta, zeller, sütőtök, hagyma, burgonya, cékla, alma,
valamint száraz hüvelyesek, savanyúságok, konzervek, befőttek.
0,5 liter étolaj vagy hasonló mennyiségű egyéb zsiradék
1 csomag vaj, esetleg margarin
15 dkg olajos mag

Ivóvíz

A vezetékesvíz-ellátottság és a szolgáltatott ivóvíz minősége világviszonylatban is kiemelkedőnek számít Magyarországon. A veszélyhelyzetbe került lakosság ivóvízzel való ellátása a hatóságok elsődleges feladatai közé tartozik, ezért nem szükséges kétheti mennyiséget tartalékolni (56 liter/fő, amely a közvetlen fogyasztás mellett fedezi az ételek elkészítéséhez és a személyes
higiénia fenntartásához elegendő mennyiséget is).

Bőségesen elegendő fejenként egy vagy két napi ivóvíz készletet betárazni (2×2 liter palackos víz/nap/fő).

Legalább 5-6 ételt válasszunk ki, így változatosan tudjuk összeállítani a menüt az elszigetelten töltött időszak
alatt is. Ételkészítésnél kiemelten ügyeljünk az élelmiszerbiztonságra, hiszen ebben az időszakban különösen
fontos egészségünk megóvása

- olvasható a Nébih-kiadványában. A teljes kiadvány mellékletünkből letölthető.

A felhalmozott készletek gyakran veszendőbe mennek, ezért állította össze a Nébih az útmutatót. A kiadvány hasznos tanácsokat, ötleteket tartalmaz egyebek mellett az otthoni élelmiszertartalék összetételére, tárolására, felhasználására és az élelmiszerhulladék keletkezésének elkerülésére.

.