Adókedvezmények, adócsökkentések, áfa-változások 2021-től - Benyújtották az új adótörvény-javaslatot

2021

MTI

2020.10.14. 06:56

Benyújtotta a Pénzügyminisztérium az adóügyi könnyítésekről szóló törvényjavaslatot.

Benyújtotta a Pénzügyminisztérium az adóügyi könnyítésekről szóló törvényjavaslatot a parlamentnek - közölte a minisztérium az MTI-vel.

A módosításokkal jövőre kedvezőbbé válik a kisvállalati adó, a vállalkozások segítséget kapnak az áfa-bevallásaik kitöltésekor, az elsőfokú államigazgatási ügyek döntő többsége illetékmentes, az otthoni magánfőzés és a bérfőzés pedig újra adómentes lesz. A javaslat tartalmazza az Európai Unió új szabályait is, azokat, amelyeket minden tagállamban kötelező alkalmazni - áll a közleményben.

A törvényjavaslatban a Gazdaságvédelmi operatív törzs (GOT) adóbürokrácia csökkentésére tett javaslatai szerepelnek, amelyek a koronavírus-válság idején tovább segítik a magyar vállalkozásokat és biztosítják a munkahelyek védelmét - jelentette ki a PM.

A közleményben hangsúlyozzák, a vállalkozások 2021. második félévétől számíthatnak a kormány egyik legjelentősebb adóügyi segítségére. Az adóhivatal ugyanis félmillió vállalkozásnak készítheti el az áfa-bevallási tervezetét. A legbonyolultabb bevallás elkészítésén túl további könnyítéssel számolhatnak az induló vállalkozások. A speciális, személyre szabott segítségnyújtási időszak, az úgynevezett mentorálás eddig féléves időszaka egy évre nő.

Könnyebb lesz az adótartozások rendezése is. A magánszemélyek akár már egymillió forintos tartozásig, az adózási előéletük alapján megbízhatónak minősített cégek pedig 3 millió forintig kérhetnek tartozásaikra - egy egyszerű kérelemmel - 12 havi pótlékmentes részletfizetést.

Jelentős könnyítések jönnek az iparűzési adóban is. A 180 napnál rövidebb ideig tartó építési tevékenységet ugyanis jövőre már nem terheli az ideiglenes tevékenység utáni iparűzési adó, ami az öt százalékos újlakás-áfa mellett újabb lökést adhat a hazai építőiparnak. Mintegy 94 ezer, több telephellyel bíró vállalkozásnak is könnyítést hoz 2021, hiszen nem kell minden érintett önkormányzathoz benyújtaniuk a helyi iparűzési adóbevallásukat, elegendő lesz egyetlen egyet beküldeni a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz - ismertetik a közleményben.

Egyszerűsödik és átláthatóbbá válik az adókedvezmények rendszere. A családi adókedvezmény mintájára a bizonyos betegségek után járó úgynevezett személyi kedvezményt is az adóalapból számolják jövőre. A kedvezmény összege továbbra is évről-évre együtt nő a minimálbérrel.

Adókedvezmények, adócsökkentések, áfa-változások 2021-től - Benyújtották az új adótörvény-javaslatot >>> folytatás

Még nincs vége! A cikk folytatódik a következő oldalon.
.