Nagyot esett az új építésű lakások ára szeptemberben

MTI

2020.10.23. 07:05

Ilyen mértékű visszaesést mértek Budán.

Szeptemberben az új és használt tégla építésű lakások ára is csökkent az előző három hónaphoz képest, országos átlagban a legnagyobb mértékű, 8,5 százalékos áresést az új építésű lakásoknál tapasztalták - közölte az Otthon Centrum az MTI-vel.

Az új építésű lakások ára a nagyvárosokban és a kistelepüléseken eltérően változott: Budán, valamint a megyei jogú városokban 10 százalék körüli visszaesést, a kisebb városokban viszont több mint 5 százalékos áremelkedést mértek.

A használt téglalakásoknál az áresés rekordere a felkapott XIII. kerület mellett az észak-budai körzet volt, ahol a lakást vásárlók akár több mint 10 százalékos csökkenést is tapasztalhattak. A megyei jogú városokban és külső pesti kerületekben viszont 10 százalékkal nőttek a négyzetméterárak.

A közlemény szerint a panelek továbbra is toplistás ingatlanok, hiszen tömegek számára érhetők el: az állandó kereslet miatt országos átlagban 7 százalékkal többet kellett fizetni egy négyzetméterért, mint az előző három hónapban.

Az Otthon Centrum szerint ez akár árkorrekciónak is felfogható, ugyanis a vírus első, tavaszi hullámában ennek az ingatlantípusnak esett a leginkább az ára. A mostani sem általános árnövekedés, a kisebb városokra és a külső pesti kerületekre volt jellemző - jegyezték meg.

A családi házak ára országos átlagban nem nagyon mozdult, de az előző hónapban mért 2,5 százalékos növekedés mögött nagy eltérések voltak az egyes régiókban: Budapesten 10-20 százalékkal nőttek, míg a kisebb városokban nemritkán 5-10 százalékkal csökkentek a fajlagos árak.     

Az átlagos értékesítési idő a panellakásoknál szeptemberben 10 nappal csökkent, jelenleg 90 nap. A téglalakásoknál országosan nem történt változás, az értékesítési idő átlagosan 110 nap. A családi házaknál 170 napról 166 napra csökkent a piacon eltöltött idő, Budapest a kivétel, itt már átlagosan 100 nap is elég az eladáshoz.

A közlemény idézte Soóki-Tóth Gábort, az Otthon Centrum elemzési vezetőjét, aki elmondta, hogy a piacra rövid távon hatással lehet még a kormány új otthonteremtési programja, amelynek nyomán a 2022 végéig zajló építkezéseknél ismét 5 százalék lesz a lakásépítés áfája. Mindez bár elősegítheti az év elején leállt projektek folytatását, az időbeni korlátozás miatt azonban leginkább az építő cégek tárgyalási pozícióját erősíti, így várhatóan csak ott lesz érdemi hatása, ahol nagyobb számban versenyeznek egymással az új lakásprojektek.

.