Hirdetés

December elseje az AIDS világnapja
pixabay.com

December elseje az AIDS világnapja

alon.hu

2020.11.30. 18:29

Percenként 11-en fertőződnek meg HIV-vírussal.

Hirdetés

1988 óta december elsején tartják az AIDS világnapját, így akarják felhívni az emberek figyelmét a gyógyíthatatlan betegségre, mely napjainkban egyik legtöbb halálos áldozatot követelő kór a világon.

A HIV az angol Human Immundeficiency Virus szó rövidítése. Magyarul: Emberi Immunhiányt (előidéző) Vírus. Az AIDS betűszó pedig az angol nyelvből eredő rövidítés: Acquired Immune Deficiency Syndrome. Magyarul: Szerzett Immun Hiányos Tünetegyüttes.

HIV fertőzöttnek lenni nem jelent egyet AIDS-esnnek lenni.

A HIV fertőzöttség azt jelenti, hogy a vérben megjelentek azok az antitestek, amelyekkel szervezet a vírusra reagál. A HIV csak bizonyos testnedvekkel, hüvelyi, orális vagy anális szex és vér-vér érintkezés útján, illetve a fertőzött anyáról gyermekére terjedhet.

A fertőzöttek száma és a halálozási arány folyamatosan nő, ráadásul a fertőzöttek 95 százaléka fejlődő országokban él. A kór megjelenése óta (1920-1930) körülbelül 50 millió embert fertőzött meg; az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) adatai szerint percenként 11 férfi, nő és gyerek fertőződik meg a HIV-vírussal.

December elsején azokra gondolnak, és azokon próbálnak segíteni, akik fertőzöttek, vagy erősen ki vannak téve a HIV betegség kockázatának. A kór jelképe a piros szalag, ennek ihletője Patric O’Conell, aki a Visual Aids vezetője volt, ami az AIDS-ellenes küzdelmet nyíltan felvállaló művészekből állt. Az ötlet az öbölháborút megjárt katonák iránti szolidaritásból kitűzött sárga szalag adaptálásával jött létre. A választás pedig a szimbolikus jelentésű piros színre esett.

Az AIDS-et, mint különálló betegséget 1981. december 1-től jegyzik.

.